пʼятниця, 13 червня 2008 10:29

У Єгипті знайшли могилу Клеопатри? (ФОТО)

Днями глава Вищої ради зі старовин Єгипту доктор Захі Хавас оголосив, що, можливо, вирішена одна з найбільших загадок історії. Знайдена усипальня Клеопатри - останньої цариці Єгипту - і Антонія - колишнього римського полководця, співправителя великої Імперії.

За словами доктора Хаваса, приблизно в 45 кілометрах від Александрії під розвалинами храму Осіріса його група (12 археологів і 70 робочих) виявила 120-метровий тунель, заповнений піском. Очистивши його, учені знайшли посмертну маску Антонія, статую Клеопатри і 20 монет, що карбували в Єгипті за часів її правління з її ж профілем.

"Маска Антонія і бюст Клеопатри - це зовсім не типові предмети для староєгипетських храмів, - заявив Захі Хавас. - Якщо Клеопатра все ж таки була божественною царицею і мала підстави, щоб їй вклонялися в храмах, то Антоній для єгиптян був ніким. Тому логічно припустити, що і маска, і скульптура були принесені сюди під час похоронної церемонії закоханих згідно з останньою волею самої Клеопатри".

Точне місцезнаходження самої могили поки не встановлене. Але Хавас упевнений, що в стінах виявленого підземного коридору напевно є замаскований склеп з тілами Антонія і Клеопатри. Влаштовувати такі потайні могили, щоб до них не дісталися грабіжники, було якраз в традиціях стародавніх єгиптян.

Зараз в цій країні почався період, коли через спеку всі розкопки припиняються. Але Захі Хавас обіцяє повернутися до палацу Осіріса восени разом із спеціальним радаром, призначеним для пошуку порожнин в землі.

Згідно з загальноприйнятою легендою, Антоній настільки загорівся пристрастю до Клеопатри, що покинув всі державні справи, армію, законну дружину в Римі і майже весь час проводив в Александрії, яка була тоді столицею Давнього Єгипту.

Роман їх тривав десять років і закінчився тим, що в 31 році до н.е. Рим оголосив воєначальника бунтівником і відправив війська під керівництвом диктатора Октавіана до Єгипту. Антоній битву йому програв і покінчив життя самогубством, кинувшись на свій меч.

А незабаром вмирає і цариця, підставивши під укус змії свої груди. Після її смерті Єгипет став провінцією Римської імперії.

За матеріалом: Сегодня.
Зараз ви читаєте новину «У Єгипті знайшли могилу Клеопатри? (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі