понеділок, 31 січня 2011 11:03

Спецтема: Арабські революції

У Єгипті не припиняється стрілянина, з країни масово евакуюють туристів

У Єгипті не припиняється стрілянина, з країни масово евакуюють туристів

У курортному місті Шарм-ель-Шейх на Синайському півострові перебувають військові.

Про це повідомив під час прямого включення з Єгипту журналіст в ефірі ТСН.

Він також розповів, що було збільшено комендантську годину з 14.00 до 8.00.

"Це означає, що не можна виходити на вулицю, бо можна потрапити до військових. Які заарештують і відправлять у в'язницю", - зазначає журналіст.

За його словами, військові охороняють тільки адміністративні будинки, а на вулицях правоохоронців не видно.

"Тобто великі міста віддані на долю натовпу", - уточнив він.

Міністерство закордонних справ України раніше рекомендувало громадянам утримуватися від поїздок до Єгипту. У Єгипті, переважно в курортних містах Шарм-ель-Шейх і Хургада, залишаються близько 6 тис громадян України.

Уряди США, Японії, Таїланду і Казахстану відсьогодні почнуть організовану евакуацію своїх громадян з Єгипту.

Так, Японія організовує для своїх туристів чартери Рим-Токіо. За даними МЗС Японії, на даний момент в Єгипті знаходяться приблизно 1,6 тисячі японців.

Перший рейс вирушить з Каїра до Риму вранці в понеділок . Очікується, що всього буде зроблено три рейси протягом понеділка, кожен з яких може перевести по 180 людей.

Повідомляється, що літаки авіакомпанії "Турецькі авіалінії" вже евакуювали з охопленого заворушеннями Єгипту 1 тисячу 444 громадян Туреччини, з них 1 тисячу 114 - в неділю.

Крім того, Єгипет почали залишати туристи з інших країн - французи, німці і росіяни.

Азербайджан вже евакуював 105 своїх громадян.

Єгипетська опозиція закликала населення країни провести сьогодні загальний страйк, а у вівторок - "марш протесту мільйонів", повідомляє ИТАР-ТАСС.

Це звернення до співгромадян прозвучало на центральній площі Каїра Тахрір, де, попри введення комендантської години, всю ніч провели десятки тисяч демонстрантів. Вони заявляють, що залишаться на цьому місці аж до відставки президента Хосні Мубарака.

Площа оточена солдатами та армійською бронетехнікою, проте зіткнень між військовослужбовцями і учасниками акції протесту не відбувається. Демонстранти братаються з солдатами і роздають їм їжу.

Очевидці кажуть, що на вулицях Каїра і на головній площі Тахрір у центрі єгипетської столиці вночі періодично було чути стрілянину. За деякими повідомленнями, військові стріляли у мародерів, які спробували розграбувати центральні магазини. Як передає РИА "Новости" з посиланням на очевидців, військові стріляють на ураження. Демонстрантів закликають негайно залишити площу.

У ключових точках Каїра армія починає зводити барикади.

Тимчасом вже з понеділка в містах Єгипту може початися нестача продовольства. Через побоювання пограбувань закрито ресторани, магазини і крамнички.

Стихійні демонстрації в Єгипті тривають вже шостий день. Спочатку протести намагалася придушити поліція, проте тепер її місце зайняла армія.

У попередні дні в ході сутичок демонстрантів зі спеціальними поліцейськими підрозділами по всій країні, зокрема в Каїрі, Суеці й Александрії, загинули щонайменше 150 людей, тисячі отримали поранення.

Учасники демонстрацій вимагають негайної відставки 82-річного президента Єгипту Хосні Мубарака, який керує країною з 1981 року. Вони також заявляють, що в країні мають бути проведені демократичні реформи.

Зараз ви читаєте новину «У Єгипті не припиняється стрілянина, з країни масово евакуюють туристів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі