четвер, 31 січня 2008 08:46

У Ефіопії відкривається саміт країн Африканського союзу

У Ефіопії сьогодні відкривається саміт країн Африканського союзу (АС).

Протягом трьох днів лідери понад 40 країн Африки обговорюватимуть за закритими дверима проблеми континенту, серед яких особливо виділяється криза в Кенії, що почалася там наприінці минулого року.

Проблеми нестабільних держав Чорного континенту завжди обговорювалися на зустрічах "у верхах", чого не можна сказати про Кенію, яка зазвичай виступала в ролі миротворця, зразка спокою і стабільності у всій Африці. Тепер ця країна, де в результаті безладів, викликаних переобранням президента Мваї Кібакі на другий термін, близько 1000 людей загинули і ще 250 тис. стали біженцями, згадується в одному ряду з Сомалі, Суданом, Конго і Зімбабве.

Основною темою саміту названо питання індустріального розвитку, актуальне для всіх африканських країн. У цілому ж, фахівці відзначають, що проблем для обговорення предостатньо.

У Сомалі поки розміщено лише 2 тис. військовослужбовців з Уганди та Бурунді, тоді як Афросоюз обіцяв направити туди 8 тис. миротворців. Ісламістські бойовики, розгромлені рік тому ефіопськими військами, активізували свою діяльність по всій країні, і особливо в столиці. Щодня в Могадішо гинуть мирні жителі. Тільки минулого року, за даними ООН, там було вбито понад 6,5 тис. людей.

Невелика миротворча місія АС не може зупинити кровопролиття в суданському Дарфурі. Напруженою залишається ситуація і в спорі з приводу кордону між Ефіопією і Ерітреєю. Занепад переживає економіка Зімбабве, а в Конго угода про припинення вогню, підписана між урядом і повстанцями, не протрималась і кількох днів.

Зустріч в Аддис-Абебі завершиться в суботу, 2 лютого, повідомляє "Обозреватель".

Зараз ви читаєте новину «У Ефіопії відкривається саміт країн Африканського союзу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі