пʼятниця, 10 грудня 2010 13:54

У Донецьку за комунальні борги відбирають телевізори і мобілки (ФОТО / ВІДЕО)
7

Фото: Фото: Тетяна Заровна

Донецький міськводоканал почав відбирати майно у своїх боржників. За словами директора "Донецькміськводоканалу" Юрія Перебийніса, донеччани заборгували за послуги комунального підприємства 52 млн грн.

"На 10 мільйонів ми вже маємо виграних позовів, у нас не залишилося інших засобів. Опрацьовуємо питання про вилучення квартир, але це довго. А найефективніше - забирати те, що потрібно в побуті. Ми вибираємо таких, хто може оплатити. Деякі боржники не відкривають двері, але ми працюємо над цим. Будемо зламувати і входити без господарів, якщо суд дасть нам такий дозвіл", - зазначив він.

Увечері 9 грудня співробітники "Донецькміськводоканалу" спільно з державними виконавцями і міліцією здійснили рейд по квартирах боржників Київського району Донецька. За словами Перебийніса, надалі подібними акціями буде охоплене усе місто. А услід за Донецьком приклад "Донецькміськводоканалу", сподівається Перебийніс, підхопить і вся Україна.

"Описують і оцінюють речі представники ВДВС (Відділу державної виконавчої служби - ред.), а ми тільки пломбуємо і беремо їх на відповідальне зберігання. Вже наступного дня боржник, як правило, приходить до нас і повністю розраховується, а ми повертаємо йому його телевізор, комп'ютер, мікрохвильовку... Якщо протягом 10 днів ніхто не з'явиться, арештоване майно з нашого складу буде продано через аукціон, а залишок боргу все одно доведеться погашати. За тиждень завдяки цьому способу ми поповнили касу на 7 тисяч гривень", - сказала юрист "Донецькміськводоканалу" Олена Ворфлусева.

Опис і арешт здійснювалися за судовим наказом про стягнення боргу. Ця форма не вимагає обов'язкової присутності сторін під час суду. Тому розгляд судових позовів міськводоканалу відбувався без відома боржників, і візит державних чиновників виявився для них справжньою несподіванкою.

За 3 години встигли обійти квартири трьох "злісних неплатників". У першій же виявилася незаможна сім'я з двох пенсіонерів і молодої жінки з двома маленькими дітьми. Забрали два телевізори. У другій квартирі державний виконавець вирішив забрати у боржника мобільний телефон, телевізор і двд-програвач із системним блоком.

В останній квартирі дійсно виявилися заможні люди. Вони об'єднали 2 квартири в одну велику, і не платили за воду 22 місяці. Накопичили борг у розмірі близько 3,5 тис. грн. Побачивши візитерів, господар хати дістав з кишені гроші і замість побутової техніки "передав на відповідальне зберігання" 3 тис. грн, пообіцявши наступного ранку прийти у "Донецькміськводоканал" для погашення боргу.

У грудні 2005 року за борги перед ККП "Донецькміськтепломережа" був описаний "Мерседес" одного з жителів Донецька. Наступного дня, як повідомляла "Донецькміськтепломережа", власник автомобіля погасив всі борги перед підприємством. Однак, арешт машини державною виконавчою службою нібито за комунальні борги виявився інсценуванням з метою залякати жителів Донецька і змусити їх платити за спожиту воду. Ця "показова акція" відбулася за участю знайомих першого заступника директора ККП "Донецькміськтепломережа".

А в липні 2009 року, натхнені саме цим інсценуванням, чиновники міста Вугледара (Донецької області) увійшли до квартири чемпіона світу з карате, коли того не було вдома. Працівники ВДВС винесли звідти відеоапаратуру і диван, в якому господарі зберігали свої грошові заощадження. Пізніше в суді було доведено, що вони не мали права це робити.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «У Донецьку за комунальні борги відбирають телевізори і мобілки (ФОТО / ВІДЕО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

34

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі