четвер, 03 квітня 2008 14:13

У Чорнобильській зоні планують відкрити сховище радіоактивних відходів

За місяць МНС планує ввести в експлуатацію такий об"єкт в Чорнобильській зоні. Поки що, твердять у Міністерстві з надзвичайних ситуацій, там складуватимуть відпрацьоване паливо з самої ЧАЕС. Але в планах - зробити єдине сховище для всіх українських атомних станцій.

Втім, у МНС вважають, що цього комплексу буде замало - і планують в кількох кілометрах побудувати ще один. Мовляв, територія вже забруднена. І спорудити на ній централізований могильник для всіх українських АЕС - значно вигідніше, ніж вивозити відпрацьоване паливо за кордон - як це відбувається нині.

Екологи ж цією перспективою незадоволені. Тисячі тонн відходів звозитимуть в Чорнобильську зону. Вона не тільки ніколи не відродиться, а ще й розростеться.

Дмитро Хмара, еколог: "Якщо таке сховище з"явиться на АЕС, невідомо хто буду нести відповідальність за нього. Так кожна станція згрузила і несе відповідальність".

У компанії "Енергоатом", яка реалізує цей проект, запевняють - радіація з об"єкта далі одного кілометра не пошириться і населенню прилеглих територій не зашкодить. А вже до чергових роковин Чорнобильської трагедії нове сховище запрацює, повідомляє НТН.

Зараз ви читаєте новину «У Чорнобильській зоні планують відкрити сховище радіоактивних відходів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі