субота, 17 травня 2008 15:29

У Чернігові 18 травня пройде міжнародний фестиваль "Від роду до народу"

У Чернігівському обласному музично-драматичному театрі імені Тараса Шевченка 18 травня відбудеться XIV Міжнародний фестиваль сімей "Від роду до народу". Фестиваль пройде у рамках обласної Програми "Підтримка сімей Чернігівської області на період до 2010 року" та в рамках Всеукраїнського фестивалю сімейної творчості "Родинні скарби України", повідомляє УНІАН.

У фестивалі "Від роду до народу" візьмуть участь 25 родин з Ніжина, Прилук і 19 районів області, творчі родини з Російської Федерації і Республіки Білорусь – всього майже 100 учасників.

У рамках фестивалю відбудеться вручення багатодітним матерям Чернігівської області почесних звань України "Мати – героїня", вшанування батьків і дітей з прийомних сімей та дитячого будинку сімейного типу.

У репертуарі учасників не тільки пісні і танці, а й відроджені старовинні обряди, звичаї, традиції, сімейні та релігійні свята: "Золоте весілля", "Вінець на покуті", "Веснянки", барви різдвяних свят та ін.

Родзинкою свята стане презентація сім"ями свого родоводу, починаючи з середини XVII та XVIII ст. Також буде діяти виставка народно-декоративного мистецтва, відбудеться концерт творчих сімей Чернігівської області, Російської Федерації та Республіки Білорусь.

На Чернігівщині міжнародний фестиваль сім"ї започаткований одним із перших в Україні. За час його існування учасниками фестивалю стали понад 300 родин Чернігівщини, Росії та Білорусі. Серед них – багатодітні, творчі сім"ї, подружжя, які відсвяткували срібне та золоте весілля.

Такі фестивалі Україні необхідні – вони прививають любов та гордість за свою батьківщину та культуру. В принципі, родинна ситуація в Україні не найгірша у світі – з початку року в Україні розлучилися трохи більше, ніж 41 тисяча подружніх пар - це на 6 % менше, ніж за такий же період минулого року. При цьому кількість зареєстрованих шлюбів традиційно перевищує кількість розлучень на 15-20%, ця тенденція також є постійною і фіксується з року в рік.

"Показники першого кварталу поточного року підтверджують багаторічну тенденцію щодо поступового зменшення кількості українців, охочих розірвати шлюб. Виключенням з цієї тенденції був лише 2005 рік, коли в країні розлучилось близько 184 тис пар. Проте у 2006 році кількість розлучень повернулася до рівня 2004 року і склала близько 179 тис. У 2007 році в Україні розірвало шлюб 178 тис пар", - розповів міністр юстиції Микола Онищук з посиланням на статистику органів реєстрації актів громадського стану Міністерства юстиції.

За чотири місяці одружилось більш ніж 50 тисяч пар, а це майже на 20% більше за тих, хто вирішив розірвати відносини. Найміцніші сім"ї в Україні проживають на Закарпатті, де кількість шлюбів більш ніж удвічі перевищує кількість розлучень. У першому кварталі поточного року тут уклали шлюб 1980 пар, тоді як розлучилося лише 868, повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «У Чернігові 18 травня пройде міжнародний фестиваль "Від роду до народу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі