четвер, 09 травня 2013 18:15

У Черкасах на головну площу вигнали лише один БТР та два військових автомобілі
15

Фото: Фото: Анна Поліщук, Анастасія Нікуліна

9 травня о 10 ранку в Черкасах на Соборній площі розпочалися святкування з нагоди 68-ї річниці перемоги у Другій світовій війні. Близько 60 тисяч черкащан та гостей міста взяли участь у заходах.

Замість губернатора на сцені з вітаннями виступили його заступник Сергій Рябцев та секретар Черкаської міської ради Віктор Білоусов. Кажуть, що Сергій Тулуб поїхав з делегацією ветеранів у Київ.

О 9.30 у місті перекрили рух по бульвару Шевченка. На тротуарі через кожні півтора метри стоять міліціонери. На дорозі перед Соборною Площею вишиковуються військові загони та школярі вдягнені у форму радянської армії. Ліворуч від сцени поставили стільці для ветеранів.

"Як же так, стільці старичкам поставили, а тенту не натягнули, - жаліється Надія Прохорюк. - Людям по 90 років, а вони годину під сонцем смалитися повинні".

У нещодавно відкритому ТРЦ "Любаві" майже немає покупців. Крізь скло вітрин видно пусті відділи та ескалатор.

ФОТОРЕПОРТАЖ: У День Перемоги над Червоною площею у Москві пролетіли 68 літаків

Перед Пагорбом Слави, активісти комуністичної, соціалістичної партій, Партії регіонів та "Батьківщини" встановили намети та роздають агітаційну періодику.

Ветерани та представники місцевої влади колонами прямують до Пагорба Слави, щоб покласти квіти біля меморіальної плити. Попереду воєнна техніка: БТР та два військових автомобілі, керують ними військові ветерани, з натовпу їм кидають букети з квітами. Біля 50 громадських організацій прийняли участь у святковій ході. Серед них Комуністична партія із прапорами, символікою та портретом Леніна та Партія регіонів із партійним стягом та транспорантами.

"Оце і весь парад воєнної техніки? - говорить Валентин Бевзюк, поправляючи спортивну кепку. - А як мітинг перед облрадою був, то вдвічі більше машин пригнали".

Натовп розходиться Долиною Троянд. Тут встановили батути та надувні гірки, грає оркестр, лунають воєнні пісні. Праворуч від сцени — дві довгі черги. Люди чекають на порції пшоняної каші з прянощами та хлібом. До страви дають чорний солодкий чай в пластикових стаканах. Машина вміщує близько 1100 порцій. Охочих скуштувати польову кашу багато, пластикового посуду не вистачає.

"Подайте ще хліба, а то всім нема. Вже 10 хвилин чекаю", - голосно викрикує чоловік з дитиною на плечах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Яценюк поклав квіти у Парку Слави під вигуки "фашисти"

Для ветеранів у затінку поставили стіл та стільці. Вони смакують кашею і згадують воєнні роки.

"Наливаємо тільки ветеранам,- голосно оголошує організатор.- Ми їм одну пляшку приготували, але вони сказали: "Малувато буде". Виставили другу".

Серед відпочиваючих — більшість діти. Попитом користуються солодка вата та надувні кульки. Ціни на них вищі ніж зазвичай. За морозивом, водою та квасом великі черги.

"Вже близько ста кульок розкупили,- всміхається Наталя Дмитренко. - А всього сто п'ятдесят на свято приготували. Якби знала, взяла більше б, чого заробітку пропадати".

З Пагорба Слави до Долини Троянд окремою колоною прямує колишній міський голова Черкас Сергій Одарич із прибічниками. В руках тримають стяги із зображенням гербу міста, вітають ветеранів зі святом Перемоги.

"Була того року з сім'єю на святкуванні, - каже Тамара Маринченко. - Бачили цікаву імпровізацію військових дій 1941 року. Видно, що мер містом займався, все організовував. А зараз до цього діла нікому немає".

Поряд жінка вдягає молодому хлопцеві на голову зелену пілотку із написом "СССР". Біля неї скупчуються покупці.

"Бери, наймоднішим будеш. Таких ніде не знайдеш. Заводські, 1972 року виготовлення. Мені з Одеси привезли. Всього тридцять гривень. А ні, то бери прапорця червоного — за три", - говорить продавець.

Після 12 години спека стає нестерпною. Усі шукають затінку, прямують до води, молодь іде купатися. Люди старшого віку поспішають додому. В мікрорайонах планують організувати "сусідські столи".

Зараз ви читаєте новину «У Черкасах на головну площу вигнали лише один БТР та два військових автомобілі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі