вівторок, 06 травня 2008 08:29

У Чехії протестують проти радарів ПРО

В понеділок увечері в самому центрі Праги зібралися півтори тисячі противників розміщення в Чехії радарів американської системи протиракетної оборони (ПРО). Маніфестанти несли державні прапори і транспаранти з написами "Ні американській колонізації", "Скажіть "ні" радару! 1938 - Гітлер, 1968 - Брежнєв, 2008 - Буш".

"Мета сьогоднішнього протесту - показати, що більшість громадян республіки не хочуть бачити (американських) солдатів наший землі", - сказав один з організаторів акції Ян Тамаш.

За його словами, мова йде не тільки про проблему радара ПРО США, але і про стан демократії в Чехії, коли "більшість громадян цього не хочуть (розміщення радара), а уряд цей продавлює".

Демонстранти скандували: "Ганьба уряду!"

Протестуючих прийшов підтримати віце-спікер Палати депутатів Чехії від провідної опозиційної Чеської соціал-демократичної партії Любомир Заоралек, який заявив, що чеський парламент не проголосує за ухвалення чесько-американського договору про ПРО.

Згідно з опитуваннями громадської думки, дві третини чехів виступають проти розміщення елементів системи ПРО в країні. Дипломатичні джерела в МЗС Чехії не приховують, що переговорний процес і підписання документів про ПРО повинні завершитися до закінчення президентського терміну Джорджа Буша.

Проте підписання договору чесько-американського договору ще не дає 100-процентної гарантії, що радар США з"явиться на території Чехії. Документ повинен бути ратифікований парламентом, після чого підписаний президентом країни Вацлавом Клаусом.

США планують розмістити десять ракет-перехоплювачів в Польщі та станцію радіолокації (РЛС) у Чехії. Перша з десяти ракет ПРО може бути поставлена на бойове чергування в Європі вже до 2011 року, повномасштабне розгортання всіх десяти, можливо, буде завершено до 2013 року, повідомляє РИА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «У Чехії протестують проти радарів ПРО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі