понеділок, 04 лютого 2008 09:54

У Чаді повстанці захопили місто Адре на кордоні з Суданом

 Повстанці у Чаді у неділю зломили опір урядових військ і узяли під свій контроль велике місто Адре, розташоване поблизу кордону з Суданом, повідомляє агентство Ассошіейтед Прес.

"Ми розбили гарнізон і узяли Адре о четвертій годині вечора", - сказав представник бойовиків Абдераман Коуламалла.

Відомостей про жертви, зокрема серед мирного населення, немає.

Відомо, що у самому місті і його околицях обладнано 12 таборів ООН для біженців. У них знаходяться приблизно 420 тисяч осіб з Дарфура і міст Чаду, які ховаються від хвилі насильства.

Водночас у  самій столиці Чад Нджамені продовжуються бої. Напередодні повстанці, що вимагають скинути президента країни Ідрісса Дебі, прорвалися до столиці і обложили палац президента, якого захищають кілька тисяч гвардійців. Відомо, що бої поновилися, не дивлячись на угоду про припинення вогню.

Новинне агентство JANA раніше повідомило, що глава чадських повстанців генерал Мухаммат Нурі за посередництва лідера Лівії Муамара Каддафі погодився у суботу на припинення вогню з урядовими військами і проведення переговорів.

За словами місцевих жителів, затишшя було тільки вночі, у неділю вранці поновилися зіткнення з використанням важкої зброї, а також вертольотів.

Про жертви поки не повідомляється.

Чад - колишня французька колонія в центральній Африці, що добилася незалежності 1960 року. З 2005 року в країні відбуваються спорадичні напади повстанців, які виступають проти уряду президента Ідрісса Дебі.

У квітні 2006 року повстанці з "Об"єднаного фронту за зміни", які хотіли  сформувати тимчасовий уряд і провести "справжні демократичні" вибори, штурмували столицю, але їх атаки були відбиті.

Чад стверджує, що повстанців підтримує і забезпечує зброєю суданський уряд, проте влада Судану неодноразово відкидала подібні звинувачення, повідомляє РІА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «У Чаді повстанці захопили місто Адре на кордоні з Суданом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі