понеділок, 28 січня 2008 08:54

У Брюсселі глави МЗС країн ЄС обговорять ситуацію зі статусом Косова

Перша в новому році зустріч глав МЗС 27 країн-членів Євросоюзу пройде в понеділок у Брюсселі. У спостерігачів ця нарада викликає особливий інтерес перш за все тому, що її учасники обговорять як ситуацію з майбутнім статусом Косова, так і питання відправки в край цивільно-поліцейської місії ЄС, покликаної замінити місію ООН і забезпечити умови для контрольованого проголошення незалежності автономії від Сербії. Щодо статусу Косова у членів ЄС дотепер немає єдиної думки. Напередодні засідання глава МЗС головуючої в ЄС Словенії Дмитро Рупель заявив, що офіційна Любляна "активно сприятиме досягненню високо консенсусного рішення, яке дозволить забезпечити тривалу стабільність у регіоні".

За словами міністра, "знаком зближення (між Брюсселем і Бєлградом) має стати підписання, якщо можливо найближчими днями, угоди про стабілізацію і асоціацію", що розглядається як символічний крок на шляху в ЄС і що західні ЗМІ іменують "операцією в обмін на Косове".

Проте, як відзначають спостерігачі, перешкодою планованому підписанню документа в Брюсселі можуть стати розбіжності між ЄС і Сербією з питання статусу краю. Більшість членів ЄС вважають, що проголошення незалежності Косова неминуче, а офіційний Бєлград, у свою чергу, готовий піти лише на надання Косову якнайширшої автономії.

Що стосується відправки в Косове місії ЄС, то, як повідомив раніше Рупель, глави МЗС обговорять умови та технічний бік цього питання. Саме міністри мають ухвалити рішення, що дає "зелене світло" місії у складі 1,8 тисяч управлінців, юристів і поліцейських.

На думку бельгійських ЗМІ, рішення про направлення місії буде ухвалено не раніше лютого, що обумовлене тим, що країни ЄС хочуть уникнути впливу на процес президентських виборів у Сербії, другий тур яких відбудеться 3 лютого.

З 1999 року край Косове, що формально залишається частиною території Сербії, перебуває під управлінням ООН.

Серед інших питань порядку денного засідання міністрів закордонних справ країн ЄС – відносини з іншими країнами регіону Західних Балкан, ситуація з ядерною програмою Ірану, становище в Пакистані, Лівані, Кенії, Чад і ЦАР, повідомляє РИА Новости.

Зараз ви читаєте новину «У Брюсселі глави МЗС країн ЄС обговорять ситуацію зі статусом Косова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі