вівторок, 20 травня 2008 14:35

У Британії дозволили створювати гібриди людини з твариною

В понеділок Палата общин Британського парламенту відмінила дві "заборонні" поправки: поправку про заборону всіх змішаних ембріонів і поправку про заборону дійсних гібридів, що отримуються шляхом запліднення яйцеклітини спермою тварини, пише TheTimes.

Дозвіл на створення гібридних ембріонів тепер буде прописаний в "Законі по заплідненню і ембріології людини".

Основні типи змішаних ембріонів, дозволених цим законом, - це "гібриди цитоплазми", або скорочено "цибриди", отримувані шляхом впровадження ядра клітки людини в "порожню" яйцеклітину тварини. Ці ембріони в генетичному відношенні є людськими на 99,9%. Закон вирішує отримання і дійсних гібридів, і химер (поєднань кліток людини і тварини), і трансгенних ембріонів людини з додаванням невеликої частки ДНК тварини.

Цибріди можуть нести в собі ДНК хворих спадковими синдромами для створення моделей цих захворювань у формі стволових клітин. Такі моделі потрібні для вивчення перебігу хвороби і тестування нових методів лікування. У цих цілях також можна було б використовувати яйцеклітини людини, але вони в дефіциті, зважаючи на ризик для жінок-донорів.

На матеріалі ембріонів "людино-тварин" британські учені зможуть досліджувати, зокрема, такі захворювання, як хвороба Альцгеймера і хвороба Паркінсона.

Примітно, що учених, не дивлячись на протести релігійних лідерів, підтримує прем"єр-міністр Гордон Браун, який вважає ці рішення одними з ключових в британському законодавстві.

Британія, таким чином, зберігає свій статус світового лідера в області дослідження стволових клітин, повідомляє Newsru.

Зараз ви читаєте новину «У Британії дозволили створювати гібриди людини з твариною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі