четвер, 23 жовтня 2008 10:26

У Британії дозволили створення гібридів людини і тварини

У Британії дозволили створення гібридів людини і тварини
В середу ввечері нижня палата британського парламенту в третьому читанні схвалила закон, що дозволяє створення гібридних ембріонів, або химер, пише газета TheGuardian. Ембріони, що є "сумішшю" людини і тварини, можуть служити джерелом стволових клітин.

Палата община підтримала суперечливий законопроект 355 голосами проти 129, уточнює AFP. Тепер він повинен бути схвалений Палатою лордів. Якщо верхня палата ухвалить позитивне рішення, то створення химер у Британії може бути офіційно дозволене в листопаді 2008 року.

Для створення гібридних ембріонів з яйцеклітини ссавця видаляють ядро і на його місце поміщають ядро людини. Ядро - це клітинна органела, яка містить генетичний матеріал (ДНК) організму. Процес ділення створеної клітки запускають дією ззовні. Отриманий ембріон буде не зовсім людським: у його клітинах міститиметься частина від тваринного "батька" (наприклад, клітинна органела мітохондрії, що проводять енергію для "роботи" кліинки, також містять ДНК. Химерний ембріон успадковують їх від тварини).

Ідея дозволити створення гібридних ембріонів обговорюється у Британії давно. Управління по заплідненню і ембріології людини (HumanFertilisationandEmbryologyAuthority, HFEA) у вересні 2007 року заявило, що схвалює отримання таких ембріонів, не дивлячись на відсутність офіційного схвалення парламенту. Отримані від химер стволові клітини можуть допомогти в лікуванні багатьох захворювань. Проте, у подібних досліджень є велике число супротивників. Створення гібридних ембріонів заборонене в 21 країні.

Зараз ви читаєте новину «У Британії дозволили створення гібридів людини і тварини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі