четвер, 08 листопада 2007 12:31

У Боснії затриманий колишній начальник генштабу Республіки Сербської

Колишній начальник генерального штабу озброєних сил Республіки Сербської (у складі Боснії і Герцеговини, БІГ) генерал Новак Джукіч затриманий у місті Баня-Лука за звинуваченням у скоєнні військових злочинів у період громадянської війни в БІГ, передає "Интерфакс".

У четвер місцева газета передала повідомлення суду, у якому говориться, що Джукіч "був затриманий напередодні співробітниками Державного агентства розслідувань і захисту БІГ і переданий судовому слідчому, який вирішить, чи брати затриманого під варту". Радіо "Свобода" повідомляє, що справа Джукіча слухатиметься в боснійському військовому суді.

Звинувачення відносно генерала Джукіча стосується подій 25 травня 1995 року, коли, будучи офіцером армії Республіки Сербської, він, як його підозрюють, брав участь у обстрілі з гранатометів міських воріт у Тузлі. Унаслідок цього обстрілу загинула 71 людина, ще 150 отримали поранення.

Ім"я Джукіча також опинилось у центрі скандалу 2005 року, в період його перебування на посаді начальника генерального штабу Республіки Сербської (у складі БІГ). Міжнародне командування в Боснії і Герцеговині поклало на нього відповідальність за інцидент, що стався в ході складання військової присяги новобранцями армії Республіки Сербської. Замість того, щоб присягнути Федерації Боснії і Герцеговини, частиною якої є Республіка Сербська, більшість молодих солдатів принесли присягу Республіці Сербській. Федеральна держава Боснія і Герцеговина складається з двох утворень, що користуються широкою автономією, – Мусульмано-хорватської федерації і Республіки Сербської.

Саме внаслідок цього скандалу генерал Джукіч залишив пост начальника генштабу, після чого перейшов на роботу заступника директора "Офіційного вісника Республіки Сербської".

Це поставило під питання професіоналізм командного складу армії РС і його вірність Конституції, що є серйозним викликом процесу реформи Збройних сил БІГ", – свідчила спільна заява командувачів військами єврофору і НАТО в Боснії і Герцеговині. Рішенням керівництва єврофору і НАТО був припинений призов військовослужбовців у армію Республіки Сербської, деякі вже призвані солдати були розпущені по домах.

Затримання Джукіча відбулося на вимогу Відділення із військових злочинів прокуратури БІГ. "Організація ветеранів Республіки Сербською засудила затримання генерала, відзначивши, що арешт Джукіча – це лише ще один епізод у безперервному тиску на Республіку Сербську. Прокуратура Боснії і Герцеговини знову показала, що захищає інтереси зовсім не всіх громадян Боснії і арештом сербського генерала намагається показати злочинність всієї Республіки Сербської".

Зараз ви читаєте новину «У Боснії затриманий колишній начальник генштабу Республіки Сербської». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі