субота, 22 березня 2008 12:53

У Болоньї виявлена бібліотека з 70 тис старовинних книг

У бібліотеці Болонського університету виявлена величезна кількість старовинних книг. Безцінні фоліанти лежали безладно в підсобному приміщенні бібліотеки, поки група експертів не систематизувала ці книги.

Десятки тисяч томів пережили багато подій італійської історії, включаючи бомбардування 1944 року, але лише недавно на них звернули увагу фахівці. Виконавши колосальну роботу і при фінансовій підтримці Банку Болоньї і фонду "Монте ді Болонья", група експертів змогла, нарешті, систематизувати всі ці книги, повідомляє ЛІГАБізнесІнформ, посилаючись на телеканал"Вести".

Результати десяти років копіткої праці з каталогізації і реставрації незліченної кількості друкарських свідоцтв минулого представлені на виставці "Скарби з горища". Майже 70 тисяч томів із 11 різних фондів було виявлено в будівлі бібліотеки університету італійського міста Болоньї. У експозиції, яка триватиме три місяці, виставлено близько сотні найцікавіших екземплярів.

Серед "забутих книг" були знайдені екземпляри з особистим підписом Муссоліні, прижиттєві видання італійських авторів початку ХХ століття, а також сотні книг, виданих раніше ХІХ століття. Однією з найцінніших знахідок фахівці називають книгу, видану в 1538 році, яка збереглася в Болоньї у двох екземплярах. Причому один із них - із друкарськими позначками. Річ у тому, що автором цієї книги був протестант. Тому його ім"я було ретельно викреслене за указом католицької церкви. Серед незвичайних книг є видання ХVIII століття, озаглавлене "Використання і зловживання шоколадом".

Книги, що зберігалися безладно в Болонському університеті, походять із найрізноманітніших зібрань, фондів і колекцій. Так, серед їх колишніх власників фахівці називають Луїджі Танарі, мера Болоньї з 1905 по 1911 роки, чия колекція налічувала понад дві тисячі цікавих видань. Іншим відомим збирачем книг, чий фонд десятиліттями лишався без уваги, був Албано Сорбеллі, який впродовж сорока років був ректором Болонського університету. Тепер усі ці книги стануть надбанням наукового світу. Завдяки роботі італійських експертів, на яку були витрачені десятки тисяч євро, дослідники зі всього світу дістали доступ до ще однієї приголомшливої за своїм багатством і різноманітністю бібліотеки. повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «У Болоньї виявлена бібліотека з 70 тис старовинних книг». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі