вівторок, 13 жовтня 2009 14:55

У Болівії хочуть демонтувати пам"ятник Колумбу

У Болівії хочуть демонтувати пам"ятник Колумбу
Корінні жителі Болівії вимагають, щоб влада країни демонтувала в столиці Ла-Пас статуї Христофора Колумба та королеви Кастилії Ізабелли I у зв"язку з 517-ою річницею відкриття Америки.

Під час демонстрації на центральній вулиці Ла-Паса 20 осіб спалили ляльку Колумба і Біблію на знак протесту проти колонізації Америки.

Сам президент Болівії Ево Моралес у понеділок, 12 жовтня, заявив, що відкриття для європейців Америки Колумбом було вторгненням, що принесло на континент голод, бідність і хвороби.

"Існує велике бажання, щоб 12 жовтня стало днем жалоби, а не днем свята, але з цієї самої дати ми пропонуємо розвивати суспільні рухи, які втілять у життя наші мрії", - зазначив Моралес.

У День відкриття Америки представники корінних народів багатьох країн континенту нагадують про себе масовими акціями протесту. Болівія, нарівні з Гватемалою, є найбільш "індіанською" з усіх країн обох Америк. Моралес став першим президентом Болівії, представником аймара - корінного народу Анд.

Мореплавець Христофор Колумб відкрив Новий світ 12 жовтня 1492 за Юліанським календарем, будучи впевненим, що досяг околиць Індії і приймаючи Кубу за Японію. Відкриття Колумба супроводжувалося колонізацією земель, створенням іспанських поселень, поневоленням і масовим винищенням корінного населення, яке він назвав індіанцями, повідомляє Вести.ru.

Зараз ви читаєте новину «У Болівії хочуть демонтувати пам"ятник Колумбу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі