вівторок, 17 червня 2008 16:49

У Білорусі розберуться з "анархією в Інтернеті"

Влада Білорусі всерйоз стурбована впливом інших держав на інформаційний простір країни. Білоруський парламент розгляне в першому читанні законопроект про засоби масової інформації (ЗМІ), який запровадить більш жорсткі правила для місцевих мас-медіа, а також зрівняє правила реєстрації для всіх ЗМІ, включаючи інтернет-видання.

Новий закон фактично заборонить фінансування діяльності білоруських ЗМІ з-за кордону. Відповідно до нового законопроекту, веб-видання повинні будуть отримувати реєстрацію у встановленому для всіх порядку, який визначатиме рада міністрів Білорусії.

На думку місцевих експертів, обмеження частки статутного капіталу спрямовані насамперед на зниження впливу російських ЗМІ на інформаційний простір, оскільки вітчизняні вже давно підконтрольні владі.

З цього року провідні російські газети виключені з підписного каталогу в Білорусії. Для роботи в іноземному ЗМІ білоруським журналістам потрібно буде отримувати державну акредитацію.

Якщо законопроект буде прийнятий, держструктури зможуть самі вирішувати питання про надання або відмову в акредитації кореспондентові того або іншого видання.

Для розповсюдження іноземного видання буде потрібно спеціальний дозвіл, а реєстрацію ЗМІ, в яких частка іноземного капіталу перевищує 30%, заборонять.

Фізичним особам заборонять засновувати нові ЗМІ протягом трьох років після того, як раніше видавані ними були ліквідовані "в установленому порядку".

Як відзначають експерти Білоруської асоціації журналістів (БАЖ), законопроект посилює відповідальність за розповсюдження інформації, яка шкодить "державним і громадським інтересам".

Розмитість розуміння цих інтересів може суттєво ускладнити життя журналістам і редакторам. Після ухвалення нового закону всі ЗМІ Білорусії повинні будуть пройти перереєстрацію.

За словами голови Асоціації журналістів Білорусії Жанни Литвиної, обмеження діяльності інтернет-видань - особисте прохання глави держави, який в серпні минулого року дав команду розібратися з "анархією" в Інтернеті. Після цього влада оперативно створила робочу групу, яка і розробила новий законопроект.

Державний центр безпеки інформації при президентові в суботу припинив видачу довідок про приналежність доменних імен їх власникам. Відхиляються і запити про реєстрацію доменів в білоруському сегменті інтернету.

За даними російських ЗМІ, на сьогодні в Білорусії розповсюджуються приблизно 30 недержавних газет, серед яких дві опозиційних, які друкуються за межами країни - в Смоленську (Росія) і Польщі, оскільки жодна місцева друкарня на це не наважується.

Проте, є дані, що в Білорусії залишилося одне щоденне недержавне друкарське видання і дві суспільно-політичні щотижневі недержавні газети. Всі решта, як існуючі, так і нові, працюють тільки в мережі інтернет.

Більшість білоруських інтернет-видань зареєстровані поза білоруським віртуальним простором - здебільшого в Росії, таким чином закони Білорусі на них не розповсюджуються, повідомляє Newsru.ua.

Зараз ви читаєте новину «У Білорусі розберуться з "анархією в Інтернеті" ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі