середа, 28 листопада 2007 15:01

У Білорусі для навчання на юриста або журналіста знадобиться дозвіл влади

Адміністрація президента Білорусії Олександра Лукашенка розробила і передала до парламенту країни поправки до закону про освіту, відповідно до яких для навчання на юриста, економіста або журналіста потрібно буде отримати спеціальний дозвіл влади. Це загрожує не тільки контролем за підготовкою кадрів для ЗМІ і судів, але і посиленням корупції - в комісіях для абітурієнтів явно братимуть хабарі.

"У конкурсі на здобуття вищої освіти за спеціальностями, по яких пред"являються особливі вимоги, мають право брати участь особи, які пройшли співбесіду профорієнтації у виконавчих комітетах базового рівня або місцевих адміністрацій за місцем навчання (роботи) або проживання і які отримали рекомендації для вступу до вузу по вибраній спеціальності", - йдеться в проекті. "Особливі вимоги" пред"являються до абітурієнтів, що побажали стати журналістами, юристами або менеджерами.

Таким чином, людям, охочим освоїти яку-небудь з вказаних професій, спочатку необхідно пройти "ідеологічну комісію". Таким чином, влада контролюватиме лояльність ЗМІ і судів.

Депутатів білоруського парламенту більше бентежить, те, що право видавати "путівки в життя" спровокує корупцію серед чиновників - "неблагонадійність" абітурієнт завжди зможе компенсувати грошима. В результаті, для ідеологічних комісій знадобиться створювати свої перевіряючі комісії, а для тих - ще більш перевіряючі, іронізує газета "Московский комсомолец".

Зараз ви читаєте новину «У Білорусі для навчання на юриста або журналіста знадобиться дозвіл влади». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі