вівторок, 19 лютого 2008 14:03

У Бельгії викрадена частинка хреста, на якому розіп"яли Христа

З кафедрального собору бельгійського міста Турне викрадена безцінна церковна реліквія, - візантійський хрест з частинкою хреста, на якому був розіп"ятий Ісус Христос, повідомляє РІА "Новости" з посиланням на бельгійські ЗМІ.

За їх інформацією, двоє озброєних людей у  перуках, з накладними бородами і вусами пробралися  у скарбницю собору напередодні.

За допомогою кувалд і бейсбольних біт вони розбили куленепробивне скло сховища і викрали в цілому 13 предметів цінного церковного начиння.

Зловмисники жорстоко побили тих, хто знаходилися у момент пограбування у соборі:  одного з його працівників, радника по культурі посольства США і білетерку, які спробували перешкодити злочинцям.

Грабіжники склали цінності у пакети і по рації викликали до комірів собору спільника з машиною, на якій втекли з місця злочину, не дивлячись на переслідування поліції.

Викрадений візантійський хрест знаходився у кафедральному соборі Турне з 1205 року. Його передав туди лицар-хрестоносець Жан Біло.

Крихітний фрагмент Хреста Господнього зберігався у ніші інкрустованого золотом візантійського хреста, закритий шматочком гірського кришталю. "Лицьова" частина хреста прикрашена перлами і 48 коштовними каменями, в основному діамантами, аметистами і сапфірами, а "тильна" - 32 коштовними каменями.

З скарбниці собору цю реліквію витягували на загальний огляд лише один раз на рік - у другу неділю вересня - з нагоди Великої процесії Турне.

Візантійський хрест не був застрахований, оскільки вважався безцінним. У день процесії його на півдня страхував на суму 25 мільйонів євро консорціум страхових компаній.

Поліція вважає, що реліквія була викрадена за замовленням одного з колекціонерів. Продати її неможливо, оскільки вона дуже добре відома.

Зараз ви читаєте новину «У Бельгії викрадена частинка хреста, на якому розіп"яли Христа». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі