Ексклюзиви
пʼятниця, 09 травня 2008 11:28

У Бейруті в збройних сутичках загинули 7 людей

Сім осіб загинули і десятки отримали поранення в ході зіткнень між бойовиками "Хезболли" і ліванськими урядовими військами в Бейруті.

За різними даними, від шести до семи людей було убито в ході запеклих зіткнень між прихильниками опозиційного шиїтського руху "Амаль" і "Аль-Мустакбаль", що очолює урядову коаліцію руху, в районах західного Бейрута.

Бої ведуться в районах Рас ен-Набаа, Барбур, Бшара Кхурі, Курнейш ель-Мазраа і Мусейтаба. У хід пущені автомати, кулемети і гранатомети. Стріляють не тільки на вулицях, але і з дахів будинків, на яких розмістилися снайпери, повідомляє РИА "Новости".

На вулиці районів виведена важка армійська техніка.

Приводом для початку перестрілок послужила заява лідера ліванського шиїтського угрупування "Хезболла" про те, що рішення ліванського уряду закрити контрольовану ним телекомунікаційну мережу рівносильне "оголошенню війни".

Шейх Хасан Насралла попередив, що таке рішення - "на руку Америці і Ізраїлю" і пообіцяв "відрізувати руки" тим, хто спробує прибрати цю мережу.

"Ми вступаємо в абсолютно нову еру", - заявив він на прес-конференції.

Відразу ж після виступу Насралли в Бейруті почалися перестрілки між прихильниками "Хезболли" і урядовими військами. Уряд підтримують також сунітські і друзські угрупування. За повідомленнями з місця подій, серед постраждалих є жінки і діти.

Одна жінка загинула разом зі своїм сином у результаті попадання в їх квартиру гранати, випущеної з гранатомета.

Куля убила ще одну жінку, коли прихильники "Хезболли" відкрили безладну стрілянину в повітря після виступу свого лідера.

Раніше керівники ліванської армії заявили, що її єдність опиниться під загрозою, якщо в Бейруті не вирішиться політична криза і не припиняться масові безлади.

Життя в ліванській столиці виявилося майже повністю паралізованим через загоржі на дорогах, встановлені прихильниками опозиції у другий день протестів, що почалися у вигляді страйку з вимогою підвищення зарплати.

У багатьох районах Бейрута розміщені військові.

Лідер християнських "Ліванських сил" Самір Джааджаа в четвер закликав уряд Лівану ввести в країні надзвичайний стан, повідомило ліванське інтернет-видання "Нахарнет".

Таке рішення може бути ухвалене на надзвичайному засіданні кабінету міністрів, що проходить в даний час у Бейруті, яке терміново скликав прем"єр-міністр Лівану Фуад Синьйора у зв"язку із загостренням ситуації в країні.

Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун закликав обидві сторони "негайно припинити виступи і відкрити всі дороги в країні".

"Ми як і раніше вельми стурбовані можливістю ескалації ситуації в Лівані", - заявив спеціальний посланець ООН Терьє Род-Ларсен.

Протистояння "Хезболли" і уряду

У вівторок ліванський уряд оголосив незаконною обширну телекомунікаційну мережу, що охоплює оплоти "Хезболли" на півдні і сході країни, а також у південних районах Бейрута. Влада вказали, що вона представляє загрозу національній безпеці країни.

У своєму виступі на прес-конференції, яка транслювалася по телебаченню, шейх Насралла, який рідко виступає публічно, заявив, що мережа "Хезболли" є її найважливішою зброєю проти іноземних агресорів. Він попередив, що будь-яка спроба її демонтувати натрапить на опір.

"Таке рішення - це перш за все оголошення війни і початок війни з боку уряду проти руху опору і його озброєнь на користь Америки і Ізраїлю", - заявив він.

"Хто б не оголосив війну проти нас і хто б не розв"язав проти нас війну, навіть батько або брат, або політичний опонент, у нас є право виступити проти нього, щоб захистити себе, свою зброю, свій опір і саме своє існування", - додав він.

За словами шейха Насралли, військове крило групи - "Ісламський опір" - вважає цю телекомунікаційну мережу "найважливішою частиною" своїх оборонних заходів. Він пояснив, що її роль була ключовою роль під час конфлікту в Лівані в 2006 році.

Насралла зажадав від уряду відмінити своє рішення і відновити на посаді колишнього главу безпеки в міжнародному аеропорту Бейрута бригадного генерала Вафіка Шукейру.

Влада підозрює, що він співчуває "Хезболі". Йому також ставиться в провину, що він не прибрав таємні відеокамери спостереження, встановлені, як вважають, "Хезболою" в аеропорту, щоб стежити за літаками і пересуваннями високопоставлених осіб.

Шейх Насралла стверджує, що генерал не входить у жодне опозиційне угрупування.

Тим часом, у Бейруті другий день життя практично паралізоване. На деяких перехрестях влаштовані барикади, багато доріг заблоковано палаючими автомобільними покришками.

На головних трасах і перехрестях, що відокремлюють власне Бейрут від його південних шиїтських передмість, розміщені військові. Вони, проте, не входять поки в ці густонаселені райони.

Багато вулиць перегороджено місцевими жителями, які готові стати на захист своїх будинків. У середу, за даними поліції, було поранено більше десяти осіб, в основному, каменями.

Прихильники опозиції другий день блокують дороги, столиці, що ведуть в міжнародний аеропорт, і багато рейсів було відмінено.

У інших районах країни також були виступи і протести. На сході Лівану в долині Бекаа пройшли зіткнення, в ході яких, за словами офіційних осіб, було поранено п"ять людей і перекрито головне шосе до Сирії.

Командування ліванської армії закликало до спокою і заявило, що "збереження [подібною] ситуації підриває єдність армії".

Останніми роками армія в Лівані вважалася одним із найбільш нейтральних інститутів. Проте, через недавні зіткнення армія може виявитися втягнутою в конфлікт. Розкол в армії в 1976 році став однією з причин виникнення в Лівані громадянської війни.

Зараз сторони вичікують, намагаючись визначити, чи можна знайти вихід із політичної безвиході.

Ліван зараз переживає найглибшу політичну кризу після громадянської війни. Країна вже п"ять місяців залишається без глави держави через внутрішню боротьбу за владу, повідомляє Newsru.ua.

Зараз ви читаєте новину «У Бейруті в збройних сутичках загинули 7 людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути