Ексклюзиви
субота, 12 березня 2011 17:48

У Азарова хочуть медиків зробити бізнесменами

У Азарова хочуть медиків зробити бізнесменами

В Україні планується запровадження страхової медицини. Про це на нараді у Тернопільській облдержадміністрації на честь річниці уряду розповів міністр охорони здоров'я Ілля Ємець.

"Усі країни світу фінансують медичні послуги. А ми – душу або ліжко. Всі кажуть: це невірно. Але продовжуємо так робити", - сказав він.

На запитання, як саме виглядатиме фінансування медичних послуг для населення, міністр не зміг дати чіткої відповіді.

"Найскладніше питання зараз – з існуючої радянської моделі Сімашко запропонувати ідеальний підхід до зміни фінансування. З цим самим питанням я принаймні раз на день звертаюся до експертів – економістів, фінансистів, політиків. Прошу їх: медики потребують вашої допомоги".

Ємець вважає, що медикам слід запропонувати альтернативний принцип фінансування.

"Чи може лікар прожити на 1200 гривень? Звичайно, ні. Якщо цьому лікарю альтернативно запропонувати принцип фінансування як підприємцю і надати всі пільги… Причому, навіть авто він може купити".

Прикладом успішного функціонування медицини для міністра є австралійська.

"Як в Австралії: лікар загальної практики купує машину і не одну. Йому дають землю одразу. І він потім може приймати у себе вдома. Багато австралійців зробили амбулаторії у себе вдома. І держава ще на це дещо видає".

Реформу у медицині, за його словами, слід починати "із первинної ланки". Скільки коштуватиме надання медичних послуг для українців, міністр не знає. За його словами, потрібно ввести гнучку формулу для розрахунків.

"Медична послуга, яка була 10 років тому, може коштувати абсолютно інші гроші, ніж зараз. Важке питання ось в чому. Наприклад, медики напишуть, що послухати хворого – заплати мені 10 доларів. А, може, я не вмію слухати? Де критерії цього всього?".

Він навів переваги надання платних медичних послуг.

"В Австралії вся первинна ланка – приватна. Вони мають дотації, пільги від держави. Але якщо переступили поріг амбулаторії – там сидить секретарка з машинкою і зразу чек виписує. Я в 93-му році там працював. То просто переступити поріг і поговорити з лікарем коштувало 12 чи 16 доларів".

Реформа у медицині відбудеться, за твердженням Ємця, "найближчим часом".

"Якщо наступного року буде державний страховий варіант. Ми всі, хто працює, будемо платити ще 1 відсоток. Зміниться медицина? Ні. А якщо акредитувати найкращого лікаря і установу, щоб надавали страховому пацієнту медичну послугу – оце змінить. Приватна чи державна – хай вирішують експерти. Але страхова медицина обов'язково буде як кінцева".

Зараз ви читаєте новину «У Азарова хочуть медиків зробити бізнесменами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути