субота, 26 січня 2008 14:06

У австралійської дівчинки змінилася група крові після пересадки печінки

Після пересадки печінки 9-річна австралійка Демі-Лі Бреннан змінила групу крові, узятої у донора чоловічої статі. Через декілька місяців після операції медики виявили невідповідність результатів аналізів крові хворого: її резус-фактор змінився з негативного на позитивний. В ході обстеження також з"ясувалося, що майже всі лейкоцити крові дівчинки володіють чоловічим генотипом.

На думку лікарів дитячого госпіталю Уестмід в Сіднеї те, що трапилося пояснюється тим, що стволові клітини крові, в невеликій кількості, що містилися в донорській печінці, повністю витіснили власні кровотворні клітини кісткового мозку пацієнтки. Передбачається, що цьому могла сприяти вірусна інфекція, що ослабила власний імунітет Демі-Лі відразу після пересадки печінки.

В результаті разом з печінкою дівчинка фактично отримала імунну систему донора. Це повністю позбавило її від необхідності приймати токсичні препарати-імунодепресанти для запобігання відторгнення донорського органу. Пацієнтка, якій недавно виповнилося 15 років, живе без ліків вже близько 5 років, повідомляє "Подробности".

Зараз ви читаєте новину «У австралійської дівчинки змінилася група крові після пересадки печінки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі