вівторок, 27 травня 2008 12:57

У Арктиці виявлена ознака швидкої глобальної катастрофи

Глобальне потепління загрожує не тільки природною катастрофою, але і загостренням політичної обстановки, вважають експерти.

Канадська експедиція, що складається з військових і вчених, виявила нові крупні тріщини в арктичних льодовиках на північ від Канади, що є ключовим показником глобального потепління.

За даними експедиції, льодовики крупного шлейфу Уард Хант мають сліди інтенсивного танення і руйнування. Крижане поле порізане тріщинами, протяжність яких сягає 16 кілометрів.

Учений Університету Трент Дерек Мюллер вважає, що все це означає, що крижане поле розпадається на частини. Зараз глиби льоду тримаються один за одного, але в будь-якій можуть відколотися.

"Ми стали очевидцями тривожних змін. Льодовик продовжує танути", - вважає доктор Люк Копланд з Університету Оттави.

За його словами, якщо частина крижаного поля відколеться, то перетвориться на плавучий острів в океані і змінить географію побережжя.

Як вважають експерти, стрімке потепління може вплинути не тільки на екологію регіону, але і стати причиною загострення боротьби між країнами за природні ресурси арктичного шельфу, повідомляє РІА Новини.

Зараз ви читаєте новину «У Арктиці виявлена ознака швидкої глобальної катастрофи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі