четвер, 13 вересня 2007 11:00

У 70% вітчизняних "комп"ютерників" - "синдром сухого ока"

70 відсотків вітчизняних користувачів комп"ютерів мають порушення зору, характерні для мешканців пустель – з їхнім пекучим сонцем, сухим повітрям та буревіями. А у половини навколо диску очного нерву – пігментні плями, як у електрозварювальників. Такі приголомшливі результати досліджень харківських науковців.

"Синдром сухого ока" - такий діагноз практично у всіх вітчизняних комп"ютерників, які не відриваються від монітору весь робочий день. Слізна плівка, що оточує око та забезпечує контакт із зовнішнім середовищем, під впливом електромагнітних коливань висихає. У найтяжчих випадках це призводить до сліпоти.

Павло Бездітко, завідувач кафедрою очних хвороб Харківського державного медичного університету: "У синдромі сухого ока виділяється 4 стадії, якщо 1 і 2 можна компенсувати препаратами без наслідків, то 3, 4 стадії можуть закінчитися виразкою, перфорацією, сліпотою".

Тривогу лікарів поділяють далеко не всі комп"ютерники. Вони вважають, що монітори погіршують зір набагато менше, ніж телевізори, особливо останнє покоління екранів.

Запобігти появи посухи в очах можна і медикаментами та вітамінами. Допомагають так звані штучні сльози та чорниця. Щоправда їсти її комп"ютерникам треба цілий рік, повідомляє ICTV.

Зараз ви читаєте новину «У 70% вітчизняних "комп"ютерників" - "синдром сухого ока"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі