пʼятниця, 23 травня 2008 15:24

У 2009 році США витратять на свою оборону 602 мільярди доларів

Палата представників конгресу США на засіданні увечері 22 травня при 384 голосах "за" і 23 "проти" затвердила оборонний бюджет країни на 2009 рік у розмірі 602 мільярдів доларів.

Конгресмени проігнорували загрозу вето з боку Джорджа Буша і залишили в силі істотні скорочення витрат на програми ПРО, включаючи скорочення на 52% витрат на третій позиційний район ПРО у Польщі і Чехії.

При цьому палата заборонила Пентагону починати будь-які будівельні роботи на об"єктах ПРО в Європі до ратифікації відповідних угод з США парламентами Польщі і Чехії.

Включені в законопроект обмеження "гарантують, що оплата будь-якого розгортання протиракетних систем США в Європі синхронізована з нашими дипломатичними зусиллями і що запропонована система пройшла повні випробування", заявила під час дебатів по документу голова підкомітету зі стратегічних сил палати представників демократка Елен Ташер.

"Ніякі кошти, які виділяються цим актом міністерству оборони США на 2009 фінансовий рік або будь-який подальший фінансовий рік, не можуть бути надані або використані для придбання, активації майданчика, будівництва, підготовки устаткування або розгортання в Європі системи протиракетної оборони від ракет дальнього радіусу дії доти, поки не виконана умова про те, що уряд Польщі і уряд Чехії підписали і ратифікували угоди про базування ПРО і угоди про статус озброєних сил, які вирішують розміщення в цих країнах активів ПРО США і персоналу, необхідного для здійснення такого розгортання", - сказано у тексті затвердженого законопроекту.

Другим обмеженням є положення про те, що Пентагон не може використовувати кошти, що виділяються в 2009 році, "для закупівлі або розгортання операційних ракет ПРО в Європі" доти, поки міністр оборони США не підтвердить письмово конгресу, що ці ракети-перехоплювачі "продемонстрували в ході успішного і оперативно-реалістичного тестування високу вірогідність роботи оперативно-ефективним чином і здатність виконати поставлене завдання".

Затверджений конгресменами законопроект передбачає, що із запиту Буша у розмірі 712 мільйонів доларів на будівництво і розгортання об"єктів ПРО в Польщі і Чехії на 2009 рік вилучені 370,8 мільйона доларів, або 52%.

Витрати на європейську ПРО дозволені у розмірі 341,2 мільйонів доларів.

Загальні витрати на ПРО на 2009 рік затверджені у розмірі 10,2 мільярдів, що на 719 мільйонів доларів менше, ніж Буш просив у лютому при внесенні бюджету до конгресу.

На космічні військові програми в 2009 році виділене 8,7 мільярда доларів, що на 42,2 мільйона менше, ніж було подано президентом США.

При цьому в законопроекті повністю виключені всі 10 мільйонів доларів, запитані Бушем для концептуального проекту Space Test Bed, метою якого є вивчення можливості розміщення елементів ПРО у космосі.

Загальні витрати оборонного бюджету США на 2009 рік, згідно з наданою з документом довідкою, затверджені у розмірі 602 мільярдів доларів, з яких 532 мільярди відносяться до "регулярних" оборонних витрат Пентагону і збройних програм міністерства енергетики США, а 70 мільярдів призначено для цільового фінансування військових дій США в Іраку і Афганістані.

Раніше при 229 голосах "проти" і 186 "за" палата відхилила поправку про відновлення у витратах на програми ПРО урізаних раніше коштів у розмірі 719 мільйонів, внесену головою "Фракції в підтримку ПРО" в конгресі США конгресменом-республіканцем Трентом Френксом.

Під час дебатів по документу Френкс виступив з попередженням про те, що скорочення витрат на ПРО в Європі загрожує зривом цього проекту.

Перед голосуванням щодо оборонного бюджету Білий дім направив 22 травня в конгрес заяву, в якій було сказано, що адміністрація Буша рішуче незгодна з скороченнями витрат на ПРО і що президент США накладе на такий законопроект вето.

Перш ніж законопроект про оборонні витрати надійде до президента, він повинен бути узгоджений з версією цього документа, що розглядається сенатом США, і пройти остаточне голосування в обох палатах.

Щорічний оборонний бюджет США визначається двома паралельними документами - законопроектом про оборонні витрати, який формується профільними комітетами з озброєних сил палати представників і сенату і встановлює "ліміти" фінансування і параметри програм Пентагону, а також законопроектом про оборонні асигнування, який формується комітетами з асигнувань і встановлює розмір засобів, що виділяються, для кожної з цих програм.

Нагадаємо, що Сенат США в 2007 при 90 голосах "за" і три "проти" остаточно затвердив витрати державного оборонного бюджету на 2008 рік у розмірі 696,4 мільярдів доларів: у документі також були скорочені витрати на третій позиційний район протиракетної оборони (ПРО) в Європі і залишена в силі заборона на початок будь-яких будівельних робіт на об"єктах ПРО в Польщі і Чехії.

На концептуальні проектно-конструкторські розробки за проектом "Глобального швидкого удару" (Prompt Global Strike), включаючи нову крилату ракету, минулого року виділено 100 мільйонів доларів, повідомляє РИА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «У 2009 році США витратять на свою оборону 602 мільярди доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі