четвер, 15 травня 2008 15:48

Тюменський суд заборонив ТНК-ВР залучати до роботи британських співробітників ВР

Тюменський арбітражний суд заборонив російсько-британській нафтовидобувній компанії ТНК-ВР залучати до роботи 148 співробітників, прикомандированих британською ВР. Суд виніс постанову за позовом міноритарного акціонера - московської компанії "Тетліс".

Як розповів представник ТНК-ВР, "Тетліс" вважає, що використання прикомандированих співробітників приносить вигоду тільки одному з акціонерів компанії і завдає збитків іншим акціонерам.

"Ми вважаємо, що ні позов, ні постанова не мають під собою ніякого солідного юридичного обґрунтування, і ми захищатимемо наші права в судах всіма доступними методами", - заявив представник компанії.

Заборона на використання британських співробітників розповсюджується до розгляду позову по суті, який призначено на 20 травня.

Як стало відомо, компанією "Тетліс" керують колишні співробітники структури "Альфа Груп", якій належать 25% акцій в ТНК-ВР. По 12,5% акцій володіють Access Industries Леонарда Блаватника і Renova Віктора Вексельберга. У власності ВР - 50% підприємств.

Проблеми підстерігають британську компанію скрізь: на найбільшому Самотлорському родовищі компанії ведеться розслідування з приводу можливих порушень природоохоронних норм, компанії пред"явлені податкові претензії на суму 255,3 млн доларів (130,9 млн фунтів стерлінгів).

Візи співробітників BP, прикомандированих до TНК-BP, у березні були визнані недійсними, але питання недавно вирішилося, поки судовий позов знову не усунув фахівців від роботи. Конфлікт з приводу віз торкнувся висококваліфікованих технічних фахівців - інженерів-нафтовиків і керівників сховищами - громадян таких країн, як Великобританія, США, Китай і Німеччина.

Рішення відкликати співробітників було ухвалене після того, як зважаючи на недавні поправки до законів BP зіткнулася з складнощами при продовженні віз, а потім у московському головному офісі TНК-BP пройшов обшук і одному з рядових співробітників компанії пред"явили звинувачення в промисловому шпигунстві.

Додатковий тиск чиниться на тлі наростаючих ознак того, що контрольований державою енергетичний гігант "Газпром", можливо, готується отримати частку в компанії, якою в співвідношенні 50/50 володіють BP і група російських мільярдерів.

Банкіри, знайомі з ситуацією, стверджують, що нападки на компанію, схоже, пов"язані з боротьбою серед російських акціонерів TНК-BP перед продажем частки в компанії, охочих отримати кращий шматок пирога.

Поки компанія все більше піддається судовим позовам, операція з продажу її основного Ковиктинського газового родовища "Газпрому" постійно відкладається. "Газпром" повідомив раніше, що чекає закриття операції в кінці квітня. Але безперестанні спори викликали у інсайдерів галузі припущення, що операція може перерости в крупнішу операцію з передачі "Газпрому" частки в TНК-BP, повідомляє Би-Би-Си.

Зараз ви читаєте новину «Тюменський суд заборонив ТНК-ВР залучати до роботи британських співробітників ВР». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі