субота, 31 липня 2021 19:11

Тяжкохворих не хочуть доглядати у лікарнях. Чому люди бояться смерті

Від січня до травня 2021 року в Україні померло майже 300 тис. людей.

Найбільше смертей стаються внаслідок серцево-судинних захворювань — 185 828, за даними Державної служби статистики. Також багато людей втратили життя через рак.

Не потрібно втішати марними надіями людей, які мають скоро померти. Потрібно просто бути поруч, каже власник київської Першої міської студії траурних церемоній Євгеній Мінченко.

Чому люди бояться смерті?

Це природній страх. З одного боку спрацьовує інстинкт самозбереження. Люди остерігаються ситуацій, які загрожують чи можуть загрожувати життю. Адже це найцінніше, що у них є.

Також лякає невідомість. Ми не знаємо, що це таке і що буде після смерті. Наше мислення влаштоване так, що якщо ми щось не знаємо - це лякає. Тому вигадуємо що завгодно, аби заспокоїтись, щоб пояснити поняття смерті. Цей страх викликає бажання відгородити себе від усього, що з цим пов'язано.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Закон про трансплантацію змінять. Нардеп Дмитрієва розповіла, чого вдалося досягти

Як людям похилого віку себе готувати - до кого звертатися?

Як правило, літні люди не так сильно бояться смерті. Можна сказати, що вони до неї якось більш підготовлені. Я думаю, що звертатися потрібно, насамперед, до самого себе. Адже найбільш правильні поради ми можемо отримати, заглибившись у свою свідомість. Однак можна звернутися й до профільного психолога, який працює зі страхом смерті.

Також у законодавстві передбачено волевиявлення, за допомогою якого можна спланувати свою останню подію в житті. Наприклад, якщо немає близьких, які можуть виконати волю, то у деяких ритуальних службах укладається договір. Можна прописати всі нюанси: яка має бути церемонія, труна, кого запрошувати, чи потрібна музика тощо.

Не завжди є близькі, які можуть про все подбати. Про це знає мало людей, адже ніде не обговорюють такі послуги.

Автор: pixabay.com
  Не потрібно брехати людині, яка помирає
Не потрібно брехати людині, яка помирає

Як потрібно себе поводити під час розмови із людиною, яка помирає? Що казати? Як підбадьорювати, але водночас лишатися чесним?

Потрібно бути щирим. Якщо людина при свідомості, з нею потрібно спілкуватися в спокійно, доброзичливо. Адже в цей період ми здатні відкинути всі свої соціальні ролі і по-справжньому бути собою. Все матеріальне перестає мати значення. Близькій людині, яка помирає, потрібно дати турботу і любов. Як би це дивно не звучало, але це, як на мене, найважливіше.

Якщо в несвідомому стані, то можна розмовляти з ним знову ж тихо і спокійно, тримати за руку. Скажіть, що любите, намагайтеся висловлювати доброзичливість. Не потрібно говорити про те, що вам дуже шкода, що ви будете страждати після його смерті, не потрібно плакати над людиною. Не проявляйте жодних негативних емоцій. У такому стані людина дуже чутлива. Коли передаєте негативні емоції, можете зробити перехід важким. Намагайтеся допомогти піти спокійно.

Людина відчуває наближення своєї смерті

Не слід годувати рідного помилковими надіями. Кожна людина відчуває наближення своєї смерті. Підбадьорювання в цей момент буде виглядати не щирим.

Поговоріть з людиною на приємні теми. Більше слухайте. Перед смертю людина може дозволити собі розповісти те, що все життя тримала у собі. Це дуже допомагає звільнитися від тягаря минулого життя і померти з відчуттям свободи та полегшання.

Коли людина має взагалі почати думати про власну смерть? Коли з дітьми про це почати говорити і як саме цю розмову завести?

Дитина починає усвідомлювати смерть з 6-7-річного віку. У нашій культурі склалася традиція приховувати від дітей смерть родичів. Їх не беруть на похорон, їм не розповідають про смерть. Усе що дізнаються діти про смерть бабусь і дідусів - це те, що ті надовго заснули і полетіли на "хмари". Це відбувається, тому що дорослі бояться смерті. Думають, що у дітей вид мертвого родича в труні викличе жах, від якого малеча не зможе оговтатися. Насправді страх у дітей більше викличе брак знань та невідомість.

Говорити про смерть з дитиною варто тоді, коли вона запитає вас про це. Як би вам не було важко сказати, це потрібно зробити. Можна пояснити на прикладі рослин, комах, тварин. Адже вид живої квітки, який в'яне у вазі, засохлої бджоли на підвіконні або тушок риби в супермаркеті не жахливий для дорослих і для дітей. Ми бачимо таке щодня. Адже не секрет, що все має початок і кінець і рухається за колом. Світанок змінюється заходом, а після - знову настає світанок. Точно так само ми народжуємося в цьому світі і з кожним днем свого життя наближаємося до смерті.

Автор: pixabay.com
  Літні люди хочуть бути поруч з рідними перед настанням смерті
Літні люди хочуть бути поруч з рідними перед настанням смерті

Чи є у нас психологи, яких умовно можна викликати до помираючої людини, щоб спеціаліст з нею поговорив і допоміг би прийняти неминуче? Якщо ні, то чому?

Існує навіть напрям в психотерапії - танатотерапия. Його мета — робота зі страхом смерті. У випадках коли цей страх настільки виражений, що створює людині проблеми в багатьох життєвих аспектах. Але людям, що помирають, потрібні більше психологи-провідники. Є спеціалісти, які цим займаються. Їх мало в нашій країні, оскільки попит на їхні послуги незначний.

Літніх і важкохворих в Україні прийнято, у кращому випадку, доглядати вдома, роблять це родичі. В іншому випадку - лікарняне ліжко. Але якщо вдасться домовитися з лікарями, адже наші медзаклади не хочуть псувати собі статистику смертності і приймати на стаціонар безнадійно хворих і вмираючих людей похилого віку. Лікарів будуть лаяти за таке.

Ще один варіант, якщо у родичів є гроші на оплату, це приватні пансіонати для літніх людей. Вони стають в Україні все більш популярними. Зручний варіант для всіх, окрім вмираючого.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Копала землю руками, щоб вибратися з ями" - експерт розповів про насильство над людьми

Українські чоловіки живуть в середньому 65 років. Жінки 70-75 років. Чому так мало, на ваш погляд?

Мало? А може це багато? Дивлячись із чим порівнювати. У деяких країнах Африки, Південної Америки, Азії середня тривалість життя набагато менша, ніж в Україні. А років 300 тому цей показник взагалі становив 30 років.

У чоловіків завжди середня тривалість життя була менша, ніж у жінок. Думаю, це пов'язано з тим, що чоловіки у сучасному світі менш емоційні. Тобто у стресових ситуаціях вони тримають усе в собі, не показуючи переживань. Це ще більше погіршує емоційний стан. Стрес впливає на розвиток інфарктів та інсультів, які серед причин смерті стоять на першому місці у світі.

У США лікарі вперше змогли зменшити прогресування ракової пухлини без операції. Зробити це вдалося за допомогою прототипа магнітного шолома. Процес лікування тривав 36 днів, за які гліобластома зменшилася на 31%.

Зараз ви читаєте новину «Тяжкохворих не хочуть доглядати у лікарнях. Чому люди бояться смерті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі