вівторок, 08 січня 2008 10:13

Творець Wikipedia запустив пошукову систему

Джіммі Уейлс, один із творців інтернет-енциклопедії Wikipedia, 7 січня запустив альфа-версію пошукової системи Wikia Search, заснованої на wiki-технологіях. Користувачам пропонується самостійно писати міністатті за темами, що їх цікавлять. Короткі витяги з цих статей з"являються в перших рядках пошукової видачі. Нижче виводяться звичайні результати пошуку. Їх релевантність запиту також оцінюють користувачі.

Очікується, що Wikia Search найчастіше використовуватимуть для отримання коротких визначень, тлумачення неоднозначних понять, пошуку посилань на суміжні явища. Імовірно, систему також можна використовувати для пошуку фотографій.

На думку Уейлса, результати, що виводяться пошуковиком, база даних якого наповнюється користувачами, потенційно може бути набагато адекватніше за видачу традиційних систем на кшталт Google, Yahoo! або MSN.

Водночас автори визнають, що поки якість результатів залишає бажати кращого, оскільки оцінки і статті користувачів ще не почали відчутно впливати на пошукову видачу.

Про створення Wikia Search стало відомо в березні минулого року. Тоді представники Wikia сподівалися, що їх пошуковик із часом займе близько п"яти відсотків ринку, повідомляє Лента.ру.

Зараз ви читаєте новину «Творець Wikipedia запустив пошукову систему». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі