пʼятниця, 21 грудня 2007 21:31

Туск хоче знати, хто заплатить за розміщення ПРО

Прем"єр-міністр Польщі Дональд Туск заявив, що його країна не допустить розміщення на своїй території елементів американської системи ПРО, якщо не отримає гарантій того, що бази слугуватимуть безпеці Польщі. Також його цікавить, хто і скільки заплатить Польщі за розміщення ПРО.

"Ми (Польща) не можемо наражатися на ризик, не маючи стовідсоткових гарантій безпеки (нашої країни)... Якщо таких гарантій не буде, то і розміщення баз не буде", - цитує сьогодні, 21 грудня, слова Туска РИА "Новости" з посиланням на агентство Associated Press та польський таблоїд Super Express.

Прем"єр не уточнив, які саме "гарантії безпеки" він має на увазі, але додав, що йому б "дуже хотілося знати, хто заплатить (за розміщення систем ПРО), скільки (заплатить) і чи дійсно це (розміщення систем ПРО) слугуватиме безпеці Польщі".

У листопаді цього року, після того, як його призначили на посаду прем"єра,Туск заявляв, що він є меншим прихильником бази ПРО, ніж президент (Лех Качиньськи). Тому він спершу планує обговорити питання ПРО з сусідами - "як з НАТО, так і з найближчими сусідами Польщі, у тому числі і з Росією".

Минулого тижня Москва дала зрозуміти, що її реакція на розміщення ПРО в Європі є вкрай негативною і може поставити країни розміщення ПРО під удар у прямому сенсі цих слів. Начальник Генерального штабу ЗС РФ генерал Юрій Балуєвський заявив, що пуск американської противоракет, які планується розмістити в Польщі, може спровокувати у відповідь удар міжконтинентальних балістичних ракет (МБР). За його словами, форма противоракет, їх траєкторія і напрям польоту схожі з МБР. Тому російська автоматизована система попередження про пуск ракет може їх переплутати. А пуск ракети у відповідь визначається автоматично при мінімальній участі людини.

Туск такий розвиток подій назвав "неприпустимим".

Вашингтон планує розмістити десять ракет-перехоплювачів в Польщі і станцію радіолокації в Чехії. Перша з десяти ракет ПРО може бути поставлена на бойове чергування в Європі вже до 2011 року, повномасштабне розгортання всіх десяти, можливо, буде завершено до 2013 року.

Офіційною мотивацією США є ракетна загроза з боку Ірану. Однак Росія розцінює розміщення елементів протиракетної оборони поблизу російських кордонів як загрозу своїй національній безпеці. Окрім того, Балуєвський раніше неодноразово заявляв, що система ПРО є неефективною і не здатною забезпечити ні безпеку США, ні безпеку Європи, повідомляє РИА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «Туск хоче знати, хто заплатить за розміщення ПРО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі