вівторок, 24 квітня 2007 13:09

Турецький парламент призначив дату президентських виборів

Парламент Туреччини у вівторок 24 квітня призначив дати виборів президента країни, передає агентство AFP. Перше голосування по кандидатурі майбутнього президента депутати проведуть в п"ятницю, 27 квітня.

Другий тур голосування запланований на 2 травня, третій - на 9 травня і четвертий на 15 травня. Найбільші шанси на президентське крісло зберігає представник правлячої консервативно-демократичної "Партії справедливості і розвитку" (Justice and Development Party - AKP).

Очікується, що остаточно з кандидатурою свого висуванця "Партія справедливості і розвитку" визначиться в четвер, 26 квітня. Прем"єр-міністр Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган (Tayyip Erdogan), який раніше розглядався як найбільш вірогідний кандидат від AKP, швидше за все, висунутий не буде.

Його можлива участь у виборах викликала масові протести з боку турецьких секуляристів, які вважають, що колишній ісламісм, що позиціонує себе як консервативний демократ, не достатньо прихильний до ідеї світської держави, проголошеній ще Кемалем Ататюрком.

Проте, кандидат, висунутий від AKP, яка займає 353 парламентських місця з 550, зберігає всі шанси на перемогу. При у перших-перше двох турах, де для перемоги потрібне схвалення двох третин парламенту, або 367 депутатів, він не пройде. Проте в третьому і четвертому турах, де потрібне схвалення простої більшості в 276 депутатів, кандидат правлячої партії зможе перемогти без зусиль, повідомляє Lenta.ru.
Зараз ви читаєте новину «Турецький парламент призначив дату президентських виборів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі