вівторок, 29 січня 2008 19:54

Турецькі парламентарії хочуть повернути хіджаб

Представники двох провідних партій Туреччини заявляють, що вони розробили план для пом"якшення заборони носіння хіджаба в університетах. Найближчим часом вони збираються подати план на розгляд парламенту. Зараз багатьом жінкам країни доводиться вибирати між навчанням і символом віри.

Лідер Партії національної дії Девлет Бахчелі заявив, що спільний документ буде поданий до парламенту до вечора 29 січня.

На думку правлячої Партії справедливості і розвитку та Партії національної дії, питання носіння хіджаба є також питанням прав і свобод людини. У обох партій достатньо голосів в парламенті для того, щоб домогтися скасування конституційної заборони.

Передбачається, що жінкам буде дозволено носити хустку що зав"язується під підборіддям. Хіджаб, що майже повністю закриває обличчя і сприймається як символ ісламу, як і раніше залишиться під забороною.

В університетських колах до можливих змін віднеслися вельми критично. Коментарів від представників армії наразі не надходило.

Опитування громадської думки говорять про те, що ідея скасування заборони на носіння хіджаба користується підтримкою серед населення, а деякі жінки через це навіть відмовляються продовжувати навчання.

Минулого року в країні розгорнулася боротьба між жорсткими прихильниками ідеї світської держави і представниками правлячої Партії справедливості та розвитку, що вважається помірно ісламістською. В результаті на виборах Партія справедливості і розвитку збільшила кількість своїх представників у парламенті.

Заборона хіджаба для учениць шкіл та університетів була введена у 1980 році після військового перевороту. Армія вважає одним з найважливіших завдань охорону світської держави в Туреччині. Світські цінності були проголошені Кемалем Ататюрком - засновником Турецької Республіки.

Нагадаємо, що хіджаб - це шарф, що покриває волосся, символ приналежності до ісламу.

Через цей головний убір досить таки часто виникають конфлікти в різних країнах світу. Наприклад, в Швеції через відмову зняти хіджаб дискваліфікували іранських каратисток, повідомляє Би-би-си.

Зараз ви читаєте новину «Турецькі парламентарії хочуть повернути хіджаб». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі