субота, 23 лютого 2008 13:12

Турецька армія вбила десятки курдів в Іраку

Про перебіг наземного вторгнення турецької армії до Північного Іраку надходять суперечливі дані. За даними турецької армії, під час операції вбито п"ятьох солдатів і десятки курдських повстанців.

"За наявними попередніми даними, терористи зазнали важких втрат внаслідок вогню далекобійних знарядь і авіаударів", - йдеться у заяві турецького військового командування.

У свою чергу, представник Робочої партії Курдістана (РПК) Ахмад Данас раніше заявив, що під час боїв вбито двох і поранено вісім турецьких солдатів.

Обидві заяви поки не отримали незалежного підтвердження.

Згідно з повідомленнями з Анкари, турецькі сухопутні сили перейшли іракський кордон в четвер для завдання удару по загонах курдських сепаратистів. Цьому передували повітряні нальоти й артилерійський обстріл.

Виступаючи на турецькому телебаченні, прем"єр-міністр Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган заявив, що "цілі, завдання, масштаби і параметри" наступу мають обмежений характер, і війська повернуться найближчим часом.

Генеральний секретар ООН і адміністрація США закликали Туреччину проявляти стриманість під час операції. У Вашингтоні говорять, що їх заздалегідь попередили про вторгнення, а вони, у свою чергу, закликали турецьку сторону обмежити свої дії завданням точкових ударів по позиціях курдських повстанців.

Кореспонденти говорять, що перед турецькою армією стоїть мета ізолювати загони РПК і не допустити використання ними Північного Іраку для організації нападів на турецьку територію.

За суперечливими даними, що надходять із Туреччини, чисельність задіяних в операції військ складає від трьох до 10 тисяч військовослужбовців.

Тим часом, високопоставлені джерела з числа іракських курдів сказали, що турецька сторона значно перебільшила масштаби операції, тоді як, на їхню думку, вона носить "дуже, дуже обмежений характер" і проводиться на невеликій видаленій ділянці вздовж коржону.

Турецькі військові повідомили, що наземна операція за підтримки авіації почалася в четвер, в 17:00 за Грінвичем.

З тих пір, як в жовтні 2007 року турецький парламент санкціонував дії армії проти РПК в Іраку, Туреччина провела одне наземне вторгнення і обстрілювала позиції повстанців артилерією і з повітря. Проте для цієї операції було вибрано дивний час: гірські прикордонні райони ще покриті глибоким снігом. До того ж РПК вже якийсь час не здійснювала нападів на турецьку територію.

З тих пір, як РПК в 1984 році почала боротьбу за створення власної держави на південному сході Туреччини, було вбито більше 30 тисяч людей. США, Євросоюз і Туреччина розглядають РПК як "терористичну" організацію.

Офіційні особи серед іракських курдів і чиновники уряду Іраку стверджують, що ніхто не перетинав міст Хабур, єдиний наземний шлях з Туреччини до Іраку.

Бойовики Демократичної партії Курдістана, контролюючі район Північного Іраку, про який йде мова, заявляють, що не помітили пересування турецьких військ поблизу своїх позицій.

Канцелярія турецького президента Абдулли Гюля повідомила, що голова держави в четвер увечері розмовляв по телефону зі своїм іракським колегою Джалалем Талабані щодо операції.

Канцелярія Талабані підтвердила факт розмови, в ході якого Гюль запросив іракського лідера офіційно відвідати Анкару і завірив, що турецькі операції направлені виключно проти РПК, а не проти іракських курдів.

Генсек ООН Пан Ги Мун висловив заклопотаність ситуацією, що склалася. "Першорядна увага повинна приділятися захисту мирних громадян з обох боків", - сказав він, повідомляє Би-би-си.

Зараз ви читаєте новину «Турецька армія вбила десятки курдів в Іраку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі