четвер, 11 жовтня 2007 12:07

Туреччина підготувала чотири варіанти нападу на Північний Ірак

Генштаб турецької армії розробив чотири варіанти трансграничної операції в Північному Іраку проти курдських бойовиків, повідомляє РИА "Новости". Варіанти передані на розгляд уряду країни, який в четвер має намір звернутися до парламенту за дозволом на проведення військової акції на суміжній території, повідомляє турецька газета Hurriyet з посиланням на інформовані джерела. Тим часом ситуація на кордоні між Туреччиною і Іраком загострюється. Перший варіант передбачає проведення операції силами армійського корпусу, просування на північ Іраку на глибину п"ять-десять кілометрів і узяття під повний контроль кордону з сусідньою країною. Проте реалізувати цей варіант, як відзначає видання, в нинішніх умовах украй складно, враховуючи чинні міжнародні угоди і ситуацію в Іраку.

Згідно другому варіанту, підрозділи турецького спецназу за підтримки вертольотів проводять "точкові операції" на півночі Іраку, ліквідовуючи місця базування курдських бойовиків. При цьому всіх захоплених сепаратистів планується доставляти на турецьку територію.

Третій варіант припускає проведення повітряної операції в районі гірського хребта Канділь, де, за даними турецьких військових, розташовані основні бази Робочої партії Курдістан (РПК). У турецькому генштабі вважають, що "інтенсивне бомбардування завдасть сильного психологічного удару по терористичному угрупованню", відзначає Hurriyet.

Четвертий варіант, розроблений генштабом, передбачає проведення наземно-повітряної операції в Північному Іраку. Hurriyet не виключає, що обрати можуть саме цей варіант, оскільки він із мінімальними втратами для військ дозволить у найкоротші терміни досягти поставлених цілей і забезпечити повернення армійських підрозділів на турецьку територію.

Турецький прем"єр Тайіп Ердоган, кажучи про можливу військову операцію в Північному Іраку, відзначив, що вона переслідуватиме конкретну мету - очищення регіону від бойовиків РПК. За його словами, чисельність сепаратистів у регіоні складає близько 3,5 тисяч чоловік.

За словами турецького прем"єра, уряд має намір отримати у парламенті річний дозвіл на проведення операцій в Північному Іраку.

За місцевим законодавством дозвіл на проведення таких операцій дають законодавчі збори. У вівторок турецький уряд оголосив про можливість вторгнення до Північного Іраку для переслідування бойовиків РПК.

Зараз ви читаєте новину «Туреччина підготувала чотири варіанти нападу на Північний Ірак». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі