субота, 22 березня 2008 19:37

Туберкульоз: експерти застерігають про пандемію

Україна, за даними Всесвітньої організації охорони здоров"я (ВООЗ), серед трьох країн світу з найвищим рівнем захворювання на ускладнену форму туберкульозу і вже другий десяток років як тут офіційно проголошено епідемію.

Українські експерти застерігають про можливу пандемію.

За офіційною інформацією, 1,5% мешканців України хворіють на туберкульоз. Фахівці кажуть, що насправді їх принаймні вдвічі більше – а це 1,5 млн. людей і їх число щороку збільшується.

Втім, про реальні масштаби епідемії достеменно не знає ніхто – в Україні досі не створили реєстру хворих на туберкульоз.

Голова правління громадського руху "Українці проти туберкульозу" Віталій Руденко каже, що його можна було б скласти за кошти, які в кредит Україні надав Світовий банк. Однак, за його словами, держава не виконала умов цього кредиту.

Він також стверджує, що в Україні мало громадських організацій, які переймаються проблемами туберкульозу. Адже подібні установи працюють здебільшого на гроші іноземних донорів.

А, за словами Віталя Руденка, в Європі загрозу туберкульозу поки не сприймають всерйоз:

"Туберкульоз, як каже світова спільнота, це ваша проблема. Тобто, проблема вашої держави, ви з нею і боріться. На жаль, Європа не розуміє, що у нас є туберкульоз. Це й інфіковані мігранти, або просто люди, які їдуть у відрядження туди, чи у відпустки. Тобто, в першу чергу, це потенційна небезпека Західній Європі. А туберкульоз – це як бактеріологічна зброя, тобто він передається повітряно-крапельним шляхом. Людина хоче, чи ні, але коли вона зайде до приміщення, і ще одна людина буде хвора. Ось академік Фещенко любить наводити приклад, коли один наш пасажир летів у авіалайнері на Захід і почхав там, і сорок іноземців захворіли. От і все."

Віталій Руденко вважає, що наразі слід посилити контроль за тим, аби всі хворі на туберкульоз добровільно, чи навіть примусово пройшли повний курс лікування. Також, за його словами, особливу увагу слід приділити категоріям населення, що знаходяться в групах ризику. Як і у всьому світі, це безпритульні та ув"язнені. З останніми, за словами експертів, в Україні особливо складна ситуація.

Фахівці зазначають, що після звільнення із в"язниці лише менше половини хворих йдуть лікуватися. Навіть враховуючи, що лікування та препарати в Україні для цього надають безкоштовно, каже Віталій Руденко. В"язні також скаржаться на антисанітарні умови, в яких вони перебувають.

За оцінками експертів, навіть якби зараз вжили всіх необхідних заходів, ситуація в Україні відчутно покращилася б лише через 5 років, повідомляє BBC.

Зараз ви читаєте новину «Туберкульоз: експерти застерігають про пандемію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі