вівторок, 15 січня 2008 16:12

Тривалість життя може бути збільшена вдесятеро

Біолог Вальтер Лонго (Valter Longo) з університету Південної Каліфорнії (University of Southern California) і його команда зуміли збільшити життя дріжджових клітин вдесятеро, що є рекордом у дослідах зі збільшення життя.

Для досягнення результату, що перевершує колишній рекорд збільшення життя удвічі, учені використовували поєднання двох прийомів: вони виключили певні гени з клітин і посадили їх на низькокалорійну дієту.

Про зв"язок останнього з продовженням життя дослідники знають давно. А минулого року навіть були знайдені гени продовження життя на дієті у нематод і людини.

І хоча біологи стверджують, що дієта у людини набагато менше впливає на термін життя, ніж у черв"яків і мишей, з якими раніше ставили такі експерименти, схоже, скорочення споживання калорій є однією з важливих складових сприятливої дії на організм.

Проте новизна дослідів Лонго полягає в одночасному з дієтою генетичному втручанні в організм. Раніше той же вчений і його колеги відкрили гени RAS2 і SCH9, пов"язані з розвитком раку, схожі у дріжджів і людей. Вони такі близькі, що, за словами біолога, можна помістити людські гени RAS2 і SCH9 в дріжджі, і вони працюватимуть.

Лонго і його колеги вилучили дані гени у дріжджів, добившись величезного зростання терміну життя - до 10 тижнів, замість "стандартної" одного тижня.

Автори експерименту пояснюють це так: зазвичай організм направляє енергію на зростання і розвиток, що, проте, призводить до появи генетичних помилок. Виключення згаданих генів, разом з обмеженням калорій, примушує організм перемикати свої зусилля із зростання (розмноження кліток) на "консервацію" - захист ДНК в клітках.

Зараз Вальтер і його команда вивчають декількох еквадорців, що володіють схожою природною мутацією в тих же генах. Ці люди, які володіють двома копіями гена, що мутує, мають цілий ряд дефектів розвитку організму, проте ні у одного з них немає раку. Зараз автори дослідів розшукують родичів цих людей, які володіли б тільки однією копією неправильного гена. Дослідники сподіваються, що люди ці будуть і здорові, і продемонструють неабияке довголіття.

Лонго вважає, що збільшення терміну життя у людини можна добитися, видаляючи дані гени. Проте, щоб не спостерігалися негативні наслідки такого кроку, видалення потрібно проводити тільки в дорослому віці, після завершення повноцінного розвитку організму.

Створити такий генетичний вимикач для людини буде непросто і займе багато років, але, вважає біолог, це можливо, повідомляє membrana.ru.

Зараз ви читаєте новину «Тривалість життя може бути збільшена вдесятеро ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі