четвер, 10 квітня 2008 09:38

Три вищі військові чини Еквадору подали у відставку після звинувачень у співпраці з ЦРУ

Два вищі військові чини Еквадору подали у відставку після того, як лівий президент країни Рафаель Корреа звинуватив спецслужби, зокрема військову розвідку, в тому, що вони знаходяться під контролем ЦРУ США.

Командувач армією генерал Гільєрмо Васконес пішов зі свого поста, заявивши, що глава держави висловив йому недовіру. У відставку також подав глава комітету начальників штабів генерал Ектор Камачо. Через скандал навколо еквадорських спецслужб раніше подав у відставку міністр оборони країни Велінгтон Сандоваль.

Непрямою причиною скандалу став інцидент, що стався в лютому, на кордоні Еквадору, нинішній уряд якого настроєний критично відносно США, і Колумбії. У лютому колумбійські військові вторглися на територію Еквадору, щоб розгромити розташовані там табори озброєної лівоекстремістської організації "Революційні збройні сили Колумбії".

Еквадор, а також Венесуела, що підтримала його, заявили протест Колумбії і стягнули війська на кордон з нею. На думку спостерігачів, криза могла вилитися в збройне зіткнення, якого вдалося уникнути завдяки посередництву Організації Латиноамериканських держав.

Криза у відносинах з Колумбією стала приводом для перевірки діяльності силових структур Еквадору. З"ясувалося, що співробітники спецслужб країни забезпечували своїх колумбійських колег інформацією про громадянина Еквадору, підозрюваного в зв"язках з РЗСК.

При цьому спецслужби не інформували президента Корреа про свої контакти з колумбійцями. Дізнавшись про це, президент Еквадору заявив про необхідність провести чистку в еквадорських спецслужбах, які в період правління колишніх правих адміністрацій співробітничали з колегами із Сполучених Штатів, передає ІТАР-ТАРС.

Зараз ви читаєте новину «Три вищі військові чини Еквадору подали у відставку після звинувачень у співпраці з ЦРУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі