понеділок, 17 листопада 2008 14:53

Третя в світі людина вилікувалася від сказу без вакцини

Бразильським лікарям вдалося вилікувати 15-річного підлітка, госпіталізованого з симптомами сказу. Це третій в світі підтверджений випадок, коли людині вдалося видужати від цього захворювання без використання вакцини, повідомляє MSNBC.

Підліток, ім"я якого поки не розкривається, заразився сказом в результаті укусу кажана в Бразильському штаті Пернамбуко. З невідомих причин хлопчикові не проводилася вакцинація, що дозволяє уникнути розвитку захворювання.У жовтні у дитини з"явилися симптоми ураження нервової системи, характерні для сказу, і він був госпіталізований в Університетську лікарню Освальдо Круза (OswaldoCruzUniversityHospital) в Ресифе, столиці штату Пернамбуко.

Для лікування хлопчика лікарі використовували комбінацію противірусних препаратів, седативних засобів і ін"єкційних анестетиків. Ця методика, відома як "протокол Мілуокі", була вперше успішно застосована в США в 2004 році при лікуванні хворим сказом Джини Гіс (JeannaGiese).

За словами лікарів, що лікують, через місяць після початку лікування в крові хлопчика відсутній вірус. В даний час дитина йде на поправку. Подробиці про захворювання підлітка і його лікування будуть детально описані в одному з наукових журналів.

Сказ - практично невиліковна вірусна інфекція, що вражає центральну нервову систему. Вірус передається через укуси, ослинення і дряпання хворих тварин - як домашніх, так і диких, зокрема кажанів. Єдиним порятунком є завчасна вакцинація.

В світі відомого всього вісім випадків одужання людей від сказу, серед яких п"ять не були підтверджені лабораторно. Найбільш відомий випадок 15-річної американки Джини Гіс, яку вдалося вилікувати від сказу за допомогою штучної викликаної коми.

Зараз ви читаєте новину «Третя в світі людина вилікувалася від сказу без вакцини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі