субота, 08 лютого 2020 12:05

Трамп продовжить тиск на Зеленського після завершення імпічменту

Трамп продовжить тиск на Зеленського після завершення імпічменту
Григорій Перепелиця: Україні варто відсторонитись від внутрішньої американської політичної війни. Треба робити акцент на спільних міжнародних інтересах з США. Фото: ДВ

Американський президент Дональд Трапм лишився на посаді. Продовжить і далі руйнувати політичну систему США. Це вкрай негативно для України.

Про це в інтерв'ю Gazeta.ua говорить експерт з міжнародних відносин Григорій Перепелиця.

З Трампа зняли обвинувачення. Україна була в центрі скандалу про імпічмент. Що для нас зміниться після того, як процедура завершилась?

- Тепер Дональд Трамп фактично знаходиться на фінішній прямій до переобрання на другий термін. Це не несе Україні нічого гарного. Трамп має найбільший рейтинг та підтримку населення. Республіканська партія ставить тільки на нього як на єдиного кандидата. Натомість у таборі демократів йде конкуренція. Лідер гонки не визначився до цього часу. Це відлякує американських виборців від демократичних кандидатів, вони не бачать визначеності. Таким чином збільшуються шанси на другий термін Трампа. Америка і далі буде послаблюватись. Турбулентна зовнішня політика голови держави, непередбачувана його поведінка на міжнародній арені будуть тільки послаблювати Сполучені Штати.

Також це негативно впливатиме і на євроатлантичну солідарність. А саме на США та Європу робить основну ставку Україні у своїй зовнішній політиці. Вважаємо їх нашими головними стратегічними партнерами. Ситуація, що складається, є вкрай несприятливою для нашого євроінтеграційного курсу. Оскільки втрата солідарності призведе до послаблення ЄС та посилення Російської Федерації. Баланс сил зміниться у бік нашого ворога і Кремль почне вести біль агресивну та підступну політику. Україна може у цьому випадку лишитись без своїх союзників. У Євросоюзі дезінтеграційні процеси теж беруть верх. Брекзит тільки прискорив цей процес.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Україна постраждала через слабку позицію Зеленського" - які наслідки матиме завершення імпічменту у США

Як Україна діяла протягом процесу імпічменту? Яку роль грала наша держава?

- Цю ситуацію треба розглядати у два етапи. Перший - президентство Петра Порошенка. Тоді наша влада намагалась грати на внутрішніх протиріччях у США. Тодішній Генеральний прокурор Юрій Луценко розкручував історію з фірмою Бурісма, щоб підіграти Трампу (Дональд Трамп нібито вимагав почати розслідування діяльність колишнього віце-президента США Джо Байдена у президента Зеленського. Той є його конкурентом на майбутніх президентських виборах 2020 року від Демократичної партії. Байден допомагав українській енергетичній компанії "Бурісма" уникнути покарання за незаконну діяльність. 2016-го членом ради директорів фірми був син Байдена — Хантер, заявили в оточенні Трампа. - Gazeta.ua). Але інше політичне керівництво держави більше підтримувало Гіларі Клінтон. Це була стратегічна помилка офіційного Києва. Її плоди прийшлись вже на період президентства Зеленського. Він потрапив у дуже складну політичну ситуацію. Демократи висунули звинувачення Трамп саме на фоні українського питання. Ми опинились в епіцентрі скандалу, що погіршилось наш імідж не тільки серед американської спільноти, а й у всьому світі. Україну почали сприймати як міжнародну проблему.

Зеленський зайняв єдину правильну позицію. Намагався дистанціюватись від скандалу. Не коментував нічого, що відбувалось у США у рамках розслідування. Займав нейтральну позицію, не піддаючись тиску Дональда Трампа.

Що для Америки буде означати виправдання Дональда Трампа?

- Він зараз ламає усю президентську машину в Сполучених Штатах. Знищує відповідні інституції, не сприймає Державний департамент, Міністерство оборони. У Держдепі постійно йде кадрова перетряска. Трамп свідомо чи ні намагається знищити ті інституції, що були запобіжником проти відхилень від канонів американської політики. Вони були захистом від некомпетентного президента, автопілотом, що направляв машину Сполучених Штатів правильним шляхом. Трамп усіма силами хоче зменшити вплив цих органів і тим самим послаблює Америку.

Що Україна може робити у цій ситуації?

- Варто шукати союзників. Але перш за все самі повинні стати сильними. Треба розбудовувати внутрішні інституції безпеки, державності та оборони. Та консолідувати суспільство на національних засадах.

The Washington Post пише, що Конгресу не варто зупинятися, а робити все, щоб притягнути главу державу до відповідальності. Як ще можуть це зробити?

- Республіканці не мають на запасній лавці інших кандидатів, окрім Трампа, для передвиборчої гонки. Тому усім було зрозуміло, що Сенат, де більшість належить саме Республіканській партії, не підтримає імпічмент. Незважаючи на дуже серйозні аргументи, вони будуть підтримувати Трампа. Будь-які спроби демократів притягти американського президента до відповідальності приречені на поразку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: США визначилися із послом в Україні

Як україно-американські взаємини можуть змінитись після виборів у США?

- Навряд покращаться після виборів. Трамп скоріш за все залишиться при владі і буде тиснути на Зеленського, щоб таки розкрутити історію з Бурісмою. Хоче таким чином повністю дискредитувати Демократичну партію. Тому маємо дотримуватись лінії, що започаткував Зеленський. Відсторонитись від внутрішньої американської політичної війни. Треба робити акцент на спільних міжнародних інтересах з США.

Сенат Сполучених Штатів виправдав президента Дональда Трампа за обома статтями обвинувачення. На цьому завершилась процедура імпічменту. 5 лютого 52 сенатори зі 100 проголосували за те, що Трамп не зловживав владою та не перешкоджав роботі Конгресу. Саме у цьому його звинувачували демократи. Це була третя спроба в історії США оголосити імпічмент лідеру країни. Сенатори, більшість з яких є республіканцями, підтримали президента. За імпічмент Трампу проголосували лише представники Демократичної партії та республіканець Мітт Ромні.

Зараз ви читаєте новину «Трамп продовжить тиск на Зеленського після завершення імпічменту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі