четвер, 21 лютого 2008 18:06

Торкнутися мощей Феодосія прийшло більше тисячі людей

Автор: фото: Віктор КОШМАЛ
  Владика Амвросій благословляє віруючих поблизу Троїцького собору в Чернігові
Владика Амвросій благословляє віруючих поблизу Троїцького собору в Чернігові

У Чернігові 18 лютого відзначали день пам"яті святителя Феодосія, архієпископа Чернігівського. Його мощі зберігаються у Троїцькому кафедральному соборі.

О дев"ятій ранку двір колишнього Троїцько-Іллінського монастиря був заповнений машинами й мікроавтобусами з місцевими, сумськими, білоруськими номерами. Багато хто приїхав ще в неділю, щоб побути на нічній службі на честь свята Феодосія.

Частина людей стоїть надворі, набирають у пляшки й банки святу воду. В Троїцькому соборі  черги за свічками і проскурками. Ідуть до мощей преподобного Лаврентія, ікони святителя Феодосія та раки, де він лежав. Тепер його мощей там немає. Їх поставили посеред собору. Та прочани все одно підходять, цілують скло раки.

Лариса Попаденко, 37 років, приїхала вранці електричкою з Ніжина разом із 13-річним сином.

— О пів на п"яту встала, щоб встигнути до півшостої добратися до вокзалу. Людей повно їхало в електричці. Багато з молитовниками. Одразу помітно, що в Троїцю направляються. Я завжди стараюсь цього дня приїхати до Чернігова. Та два роки не їздила, бо сиділа з малою дитиною.

Із собору виходять 30 священиків. Прямують до воріт резиденції єпископа. Стають у два ряди вздовж дороги. На дзвіниці чути дзвони.

— А молодих батюшок скільки, — говорять між собою літні жінки. — Холодно ж на вулиці. Вони хоч би жилєтки наділи.

Єпископ Чернігівський і Новгород-Сіверський Амвросій, 64 роки, невдовзі з"являється разом із чотирма архієреями — єпископом Сумським і Охтирським Іларієм, Конотопським і Глухівським — Інокентієм, Ніжинським і Батуринським — Іринеєм, Туровським і Мозирським — Стефаном. Прямують до Троїцького собору. На порозі їх зустрічають із короваєм, дарують троянди. Потім до храму на святкову службу заходять інші люди. Усі всередині не вміщаються. Торкнутися мощей Феодосія прийшло понад тисячу людей. Та зробити це вдалося не всім.

Святителя Феодосія вважають заступником Чернігова. До його мощей приходять по зцілення. Поминають святого двічі на рік: 18 лютого, у день смерті, і 22 вересня, коли його канонізували. Чернігівською єпархією Феодосій управляв два з половиною роки. Помер 1696-го. Двісті років його тіло пролежало в Борисо-Глібському соборі. Потім перенесли до Троїцького, який він свого часу й освячував.

Зараз ви читаєте новину «Торкнутися мощей Феодосія прийшло більше тисячі людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі