середа, 21 травня 2008 15:00

ТОП-5 найбільш привабливих для імміграції європейських країн (ФОТО)
5

25 організацій на чолі з British Council та Migration Policy Group склали рейтинг європейських країн за ступенем зручності для імміграції.

Лідирує Швеція, її показник становить 88 пунктів. До 2005 року міграція до країни збільшувалася переважно за рахунок членів сімей іноземців, які приїхали раніше, і біженців.

Загалом серед мігрантів було працевлаштованих на 27,6% менше, ніж серед корінного населення. Однак після зміни уряду в 2006 році політика змінилася у бік сприяння трудовій міграції. У результаті за доступом на ринок праці показник країни сягнув найвищої оцінки — 100.

Друге місце посідає Португалія, її показник — 79. Більшість іммігрантів у цій країні — жінки, мешканки колишніх португальських колоній, а також прибулі з Центральної та Східної Європи. При цьому працевлаштовані 72,6% приїжджих, що на 4,6% перевищує показник для португальців.

На третій позиції Бельгія з показником 69. Більшість тутешніх мігрантів — представники інших країн Євросоюзу. Серед негромадян ЄС, які перебувають у Бельгії, безробіття вчетверо вище, ніж серед корінного населення, а працевлаштованість нижча на 28,4%. Також досить обмеженою є участь приїжджих у політичному житті країни.

На четвертому рядку розташувалися Нідерланди, показник країни становить 68 пунктів. З 2004 року (коли вперше було складено такий рейтинг) умови возз"єднання сімей та отримання посвідки на проживання у країні стали жорсткішими. Мігранти працевлаштовані на 28,4% гірше від місцевих громадян, зате ті, хто отримав роботу, добре захищені від трудової дискримінації. Також високий індикатор участі приїжджих у політичному житті Нідерландів.

Замикає п"ятірку Фінляндія з показником 67. Доступ на ринок праці сприятливий, законні мігранти активно впливають на політику, возз"єднуються з сім"ями, отримують посвідку на проживання, захищені від дискримінації, ось тільки громадянство отримати непросто (індикатор цієї групи становить лише 44). Однак більша частина мігрантів до Фінляндії — громадяни країн Євросоюзу, переважно з Північної Європи. Водночас серед негромадян ЄС безробіття втричі вище, ніж серед фінів.


Під час складання рейтингу до уваги бралися 140 показників, об"єднаних у шість груп: доступ на ринок праці, возз"єднання сім"ї, отримання посвідки на проживання, участь у політичному житті, отримання громадянства, трудова дискримінація. Кожну групу оцінювали за 100-бальною шкалою, після чого було виведено середнє значення, повідомляє Контракти.

Зараз ви читаєте новину «ТОП-5 найбільш привабливих для імміграції європейських країн (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі