пʼятниця, 19 вересня 2008 10:03

ТОП-10 природних чудес, що знаходяться під загрозою знищення (ФОТО)
10

Впливове американське видання "The Forbes" опублікувало список визначних природних пам"яток, що перебувають під серйозною загрозою знищення або екологічної катастрофи. Цілком можливо, що вже наші внуки будуть позбавлені можливості споглядати ці нерукотворні скарби.

Загроза екологічної трагедії нависла на Карибськими островами. Вилов риби і дарів моря у промислових масштабах в акваторії островів призвів до практично повного винищення кількох унікальних різновидів морської фауни Карибського басейну. Це спричинило зміну екосистеми загалом, - під загрозою зникнення - унікальні коралові рифи архіпелагу. Також на загальну екологічну ситуацію в регіоні впливає зростання населення, інтенсивний промисловий розвиток і багато іншого.

Загрозлива ситуація і у заповідних регіонах західного узбережжя Індійського Океану (Сейшели, узбережжя Мозамбіку). Унікальна екостистема узбережжя об"єднує в собі архіпелаги, коралові рифи, мангрові ліси, а також безліч рідкісних різновидів морської і наземної фауни і флори. Однак, у зв"язку з особливо критичними кліматичними коливаннями, що сталися останніми десятиліттями, величезними обсягами вилову риби і активізацією промислового розвитку в регіоні окремі частини екосистеми регіону починають руйнуватися.

Під загрозою знищення і природна екосистема річки Колорадо, що протікає територією кількох національних парків США. Води могутньої ріки все більше забруднюються промисловими викидами, береги страждають від ґрунтової ерозії, спровокованої активною розробкою сільськогосподарських земель, прибережна фауна відступає перед приростом населення.

Не все добре і з п"ятьма Великими Озерами США і Канади, - знищення лісів, будівництво все більшої кількості міст (і, як наслідок промислових підприємств) в регіоні і розробка сільськогосподарських земель в районі негативно позначається на екосистемі.

Екосистема Аппалачів також під загрозою якщо не знищення, то значної деформації. Гори, що простяглися від Алабами до Канади, складаються із кількох неповторних ландшафтних систем, кожна з яких характеризується властивою лише їй флорою і фауною. Горам загрожує інтенсивна вирубка лісів на схилах, ерозія ґрунту і селеві потоки. Всі ці явища можна спостерігати вже зараз, і з кожним днем ситуація все погіршується.

Можливо, наші внуки вже не зможуть оцінити краси Лісового Мосту Америки. Лісовий масив, що тягнеться від Мексики до Панами, містить близько 7% загальносвітових запасів деревини. Які, треба відзначити, в останні роки активно освоюються - адже в регіоні проживає близько 100 млн. людей, яким треба годуватися. За оцінками екологів, велика частина лісових масивів регіону піде під сокиру вже найближчими десятиріччями.

Викликає занепокоєння і доля африканських саван. Екосистема, що залишалася практично у повній недоторканості протягом сотень років, сьогодні страждає від притоку туристів, механізації засобів пересування (джипи замість верблюдів), активного промислового освоєння. Мільйони слонів, зебр, газелей, левів і носорогів вже найближчими десятиріччями, ймовірно, позбавляться природного середовища існування і будуть змушені або пристосуватися до нових умов, зумовлених прогресом людської цивілізації, або загинути.

Заповідні луги Аргентини відступають і перетворюються у розорані поля і пасовища під натиском сільського господарства країни, що активно розвивається. Площа унікальної екосистеми зменшується з кожним роком, скорочується і кількість видів характерних для регіону тварин і рослин.

Пустеля Сонори і Чіхуахуа являє собою своєрідний коридор, що тягнеться з півночі на південь піщаного регіону між Мексикою і США. Пустеля - рідний дім для десятків видів рідкісних тварин (таких як ягуари, вилороги, броненосці, чорні ведмеді тощо). Заселення пустельних регіонів людьми їх озеленення можуть вже незабаром призвести до різкого скорочення рідкісних видів.

Майбутнє напівпустель Намібії, що є житлом багатьох рідкісних видів, що не зустрічаються більше ніде у світі, - під питанням. Активне освоєння регіону людиною незабаром може призвести до їх повного винищування.

За матеріалом ЛІГАБізнесІнформ

Зараз ви читаєте новину «ТОП-10 природних чудес, що знаходяться під загрозою знищення (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі