вівторок, 14 жовтня 2008 15:27

ТОП-10 найприбутковіших українських компаній

ТОП-10 найприбутковіших українських компаній

Цього року Україна у щорічному рейтингу The Central Europe (CE) Top 500 від Financial Times і компанії Deloitte Central Europe представлена одразу 75 компаніями. Найбільша частка підприємств, що потрапили до рейтингу, належить до енергетичної галузі та виробництва металу.

The Central Europe Top 500 – рейтинг, який створює компанія Deloitte Central Europe з 500 найбільших компаній у регіоні. Аналітики використовують статистичні дані, доступ до яких відкритий (офіційно оприлюднена інформація щодо прибутків у 2007 та 2006 роках, надана інформаційними центрами, а не власне компаніями).

Що стосується даних про прибутки українських компаній та підприємств, то вони надані виданням "Дєло".

Деякі компанії Молдови, Боснії та Герцеговини, Албанії та Косово були надто малі, тож до рейтингу не включені. У зв"язку з відсутністю достовірних даних про прибутки підприємств Білорусі та Росії ці країни також не представлені у рейтингу.

Financial Times проаналізували, які ж українські компанії увійшли до топ-10 серед 75 представлених у рейтингу. Здавна Україна славилась як житниця Європи, однак нині, схоже, аграрні підприємства значно відстають від енергетичних, газотранспортних, машинобудівних та металообробних. Спадок, що лишився від Радянського Союзу, успішно приватизований іноземними та вітчизняними інвесторами і приносить чималий прибуток власникам. До сотні найбільших компаній Центральної та Східної Європи увійшли такі українські гіганти як "УкрГазЕнерго", корпорація "ІСД", "Метінвест Холдинг", "АрселорМіттал Кривий Ріг", ММК ім. Ілліча, "Азовсталь", Лисичанський НПЗ, "АвтоЗАЗ", "ТНК-BP Коммерс", "Київстар", ВАТ "Запоріжсталь".

Загалом до рейтингу CE Top 500 увійшли 11 компаній, що належать найбагатшій людині східної Європи – Ринату Ахметову, 4 компанії корпорації "Інтертайп" (Віктор Пінчук), 3 компанії Петра Порошенка і 3 компанії групи "Приват".

До десятки найприбутковіших підприємств потрапили 5 енергетичних компаній, 4 підприємства з виробництва сталі та металу й 1 автомобілебудівне підприємство. Успіх останнього експерти пояснюють справжнім автомобільним бумом у країні.

10 найприбутковіших українських підприємств у рейтингу CE Top 500 (Financial Times, Deloitte Central Europe, 2008) :

1 "УкрГазЕнерго"
2 "Енергоринок"
3 "Метінвест Холдинг"
4 "АрселорМіттал Кривий Ріг"
5 ММК ім. Ілліча
6 НАК "Нафтогаз"
7 "Азовсталь"
8 Лисичанський НП
9 "УкрТатНафта"
10 "АвтоЗАЗ"

За матеріалом "Перша рейтингова система"

Зараз ви читаєте новину «ТОП-10 найприбутковіших українських компаній». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі