четвер, 26 квітня 2007 11:41

Тоні Блер не хоче забирати американську медаль за Ірак

Прем"єр-міністр Великобританії Тоні Блер за минулі чотири роки так і не забрав Золоту медаль Конгресу США, якої він був удостоєний за те, що "у важкий історичний момент для двох держав, був твердим і послідовним союзником США", пише газета The Times.

На думку британського посла у Вашингтоні Девіда Меннінга (David Manning), голова кабінету міністрів побоюється, що за цю нагороду супротивники ще більше докорятимуть його в політичній несамостійності, остаточно закріпивши за ним образливе прізвисько "пуделя Джорджа Буша".

Золотій медалі Конгресу США, яка вручається за особливі досягнення або заслуги перед американським народом, Блер був удостоєний в травні 2003 року, через декілька місяців після вторгнення коаліційних військ до Іраку.

Проте, як відзначає видання, те, що британський прем"єр до цих пір її не забрав, викликало "замішання" в Білому домі. У уряді Великобританії, разом з тим, говорять, що ця процедура "знаходиться у стадії планування".

На думку Меннінга, який на початковому етапі військової операції в Іраку був головною зовнішньополітичною порадою британського кабінету міністрів, у тоні Блера "завжди була якась заборона" на отримання американської медалі.

Разом з тим, посол, повноваження якого закінчуються восени, спробував виправдати прем"єра, заявивши, що "не варто так однобоко сприймати діяльність Блера, оскільки його відносини з Бушем мають складніший характер і засновані на взаємозалежності".

Очікується, що Тоні Блер піде у відставку влітку 2007 року. Своїм наступником на посту лідера Лейбористської партії він оголосив міністра фінансів Гордона Брауна. За словами прем"єра, у Брауна буде "цілком достатньо" часу для того, щоб підготуватися до виборів 2009 року, повідомляє Lenta.ru.
Зараз ви читаєте новину «Тоні Блер не хоче забирати американську медаль за Ірак». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі