вівторок, 29 січня 2013 16:32

"Тоді приїжджав і начальник РУВС, дільничі й патруль" - як борються з липовими кадровими агенціями

"Тоді приїжджав і начальник РУВС, дільничі й патруль" - як борються з липовими кадровими агенціями
Фото: vk.ru

22-річний Євген Чепелянський спільно зі своїми товаришами та колегами допомагає українцям боротися із кадровими лохотронними агенціями. Чоловік погодився розповісти Gazeta.ua яким чином вони ведуть боротьбу.


Хто ви і що ви робите?

Я представник профспілки "Захист праці". Протягом останніх двох місяців профспілка спільно з активістами інших організацій активно бореться із агенціями кадрових лохотронів та фірмами, що ведуть шахрайську діяльність.

У Києві є велика кількість так званих агентств із працевлаштування. Насправді вони лише видурюють у людей гроші. Раніше це відбувалося за такою схемою: лохотронщики підписували з людьми договір про надання інформації про фірми та організації, які шукають працівників. За це спершу брали певну суму коштів. Потім через кілька годин у телефонному режимі повідомляли людині адресу будь-якого супермаркету у столиці й казали, що там є робота. Реально там не було вільних робочих місць. Договір був складений таким чином, що повернути собі гроші потерпілий не міг.

Зараз ця схема трохи змінилася, бо новий закон про зайнятість населення забороняє брати гроші за інформаційні послуги. Тепер вони орієнтуються на людей, що живуть далеко від Києва, яким доведеться орендувати житло. Людина знаходить у газеті оголошення про роботу й телефонує - йому зразу починають вішати на вуха лапшу, що залишилась одна вакансія. Переконують , що це саме те, що потрібно й вони готові притримати вакансію, але до столиці треба прибути уже завтра. Під кінець розмови говорять, що з собою треба мати 530-560 гривень, щоб оплатити гуртожиток на місяць. Кажуть, що ці гроші можна буде відбити за 2-3 дні роботи. Ці лохотронні компанії мають кілька гуртожитків по Києву й одне за містом, за два кілометри до найближчої автобусної зупинки. Зовні приміщення виглядають досить пристойно, а в середині – це звичайні бараки на 30 людей у кімнаті, двоповерхові нари.

Вдень шукачів роботи приїжджає 100-200 зі всієї України, а інколи й більше. Їм обіцяють, що завтра уже вийдуть на роботу й беруть гроші за гуртожитки, біля яких ніби є їхнє підприємство. Потім посилають у інший кінець Києва зробити копії документів у інших офісах, звідти ще кудись, щоб людина цілий день моталася містом. Увечері направляють у гуртожиток, де людина бачить, що потрапила не у гуртожиток, а в барак. Виявляється, що прожити вони там можуть два тижні, а не місяць, як обіцяли у офісі. Жодної роботи їм ніхто не надає і гроші повертати їм відмовляються. Протистояти таким фірмам складно, бо я підозрюю, що їх кришує чи то міліція чи якісь депутати.

Як ви дієте?

Ми агітуємо людей самих боротися за свої права, бо насправді ніхто не буде за них боротися. Повідомляємо людей про самі принципи роботи таких агентств. Пояснювати принципи їхньої роботи важливо тому, що номери телефонів вони змінюють щотижня, а офіси трохи рідше, але теж часто. Орієнтуються лохотронщики на людей, що живуть поза Київською областю й не орієнтуються у ситуації на місцевому ринку праці. У своїх оголошеннях пропонують дуже високу заробітну плату. Наприклад за роботу пакувальника обіцяють до 450 гривень за день. Таких зарплат у Києві немає. Обов'язкова умова працевлаштування – це проживання у їхньому гуртожитку. Обіцяють на роботі безкоштовне харчування й щоденну, або щотижневу видачу зарплати.

Коли ми востаннє ходили з 10 обдуреними людьми у офіс лохотронної компанії, то усім повернули їхні гроші.

Ми спільно із журналістами, потерпілими приходимо до офісу таких компаній. Але потрапити всередину досить складно. Для цього треба попередньо зідзвонитися із працівником офісу й домовитися про співбесіду, коли приїжджаєш на місце треба знову подзвонити працівнику офісу, повідомити, що ти під дверима й постукати у них. Тоді тобі відчинять. В приміщенні є охорона, яка чинить фізичний опір. Коли двері відчиняють - ми їх одразу блокуємо й усі потерпілі й громадські активісти швидко проникають всередину. У такий момент хлопці з "Автономного опору" слідкують, щоб нікого не побили.  Тоді ми ставимо наші вимоги працівникам офісу. Востаннє вимагали, щоб, за господарським законодавством, усім обдуреним повернули їхні гроші. Їхній договір не має рівності сторін, тому ми вважаємо, що він не є легітимним. Тим більше у них немає жодних ліцензій. Востаннє на офісі не вистачило грошей. Приїжджав їхній начальник із іншого офісу й довозив готівку, щоб з усіма розрахуватися. Тоді ж приїжджав і начальник РУВС, дільничі й патруль, але нас вони не чіпали, бо знають, що правда за нами.

Ти сам бачив ці договори?

Предмет договору, який вони надають, дуже розмитий. Тому з юридичної точки зору до нього можна поставити дуже багато питань й по різному трактувати його пункти. Але простій людині там дуже складно розібратися. Про працевлаштування у договорі жодної мови немає, пишеться лише про надання якоїсь інформації про можливості працевлаштування, хоча вони жодної інформації не надають. Фактично людина за тим договором платить гроші за два тижні проживання у гуртожитку.

Як ви шукаєте ці офіси?

Через сайт нашої профспілки "Захист праці" до нас звертаються потерпілі й повідомляють через який офіс їх обдурили. Ми продзвонюємо оголошення з пропозиціями роботи з великою заробітною платою й знаходимо таким чином працівника того офісу, який нам потрібний.

Скільки таких акцій ви уже провели?

Саме по такому виду лохотрону ми провели 2 акції за останні два місяці. У загальному 12 людям повернули їхні гроші. Крім того ми починаємо займатися лохотронами на будівельних фірмах. У Києві дуже часто почали не виплачувати будівельникам гроші. Наші активісти гарно вивчили ці схеми й тепер усім, хто звертається по допомогу з будмайданчиків ми можемо допомогти.

Зараз ви читаєте новину «"Тоді приїжджав і начальник РУВС, дільничі й патруль" - як борються з липовими кадровими агенціями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі