понеділок, 27 липня 2009 15:11

Тимошенко просять захистити ліс

Тимошенко просять захистити ліс
Громадські організації виступають проти вирубки лісів на території Україні і закликають народних депутатів ввести мораторій на це. Також представники громадськості просять заборонити вивозити деревину та пиломатеріали за кордон.

Вони надіслали відповідне звернення до Верховної Ради, президента, прем"єра, голови парламенту та Генпрокурора.

Серед них – головний координатор Громадянської кампанії "Форум порятунку Києва" Віталій Черняховський, голова Національного екологічного центру України Ігор Сіренко, директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко та голова "Української Громади" Ігор Шевченко.

– Ми закликаємо народних депутатів ухвалити законопроект "Про мораторій на проведення суцільних рубок та вивезення за кордон деревини та пиломатеріалів", який торік вніс нардеп від блоку НУ-НС Юрій Кармазін, – каже Віталій Черняховський. – Але чомусь Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи його відхилив.

Черняховський пояснює, що там передбачалося введення зазначених вище обмежень терміном на 10 років.

– Також цей законопроект вводить постійну заборону для приватних заготівників на заготівлю деревини на пні в українських лісах, – говорить головний координатор "Форуму порятунку Києва" і додає: – Для внутрішнього користування вирубувати можна лише пошкоджені дерева. Якщо вжити ці заходи, то в майбутньому вони допоможуть зупинити повторення стихійних лих у регіонах, що страждають від повеней

Володимир Борейко впевнений, що масштабні повені, які прокотилися західними областями рік тому, це наслідок вирубки лісів у Карпатах.

– Через те, що за останні сорок років Карпати втратили значну частину лісового покриву, вони неспроможні утримувати вологу, – зазначає він. – Тепер вода швидко стікає в долини, створюючи масштабні екологічні лиха. Більш густий ліс затримав би частину дощової води в горах, і вона не потрапила б до річки.

Голова Національного екологічного центру Ігор Сіренко ділиться досвідом сусідів у цій справі:

– Польща, Словаччина і Румунія вже дали собі відповідь щодо цієї небезпеки і припинили промислову вирубку лісу в Татрах і Карпатах, – говорить він. – Якщо найближчим часом не припинити злочинну вирубку лісів, то Україна опиниться на межі екологічної катастрофи.

Віталій Черняховський говорить, що першочергове завдання – це контроль за вирубкою лісів у Карпатах. Розповідає, що восени 2008 року уряд прийняв постанову, яка обмежує суцільну вирубку і площу вирубуваних ділянок у Карпатах і західних областях. Постанова набрала чинності з 1 січня цього року. Але, мовляв, через бездіяльність профільних комітетів продовжують свою роботу нелегальні деревообробні й лісопильні підприємства.

– Однак це проблема не лише українських Карпат. Бездумно і незаконно вирубують ліси у Криму і на сході України, – наголошує Черняховський. – Через варварську діяльність забудовників катастрофічним стало становище з лісами і в містах, особливо, в столиці, де дерева є головним джерелом чистого повітря. Тепер, коли вже майже неможливо знайти ділянки для будівництва, передбачені Генпланом міста, бариги-забудовники почали винищувати столичні ліси.

На думку громадських активістів, сьогодні необхідно прийняти загальнодержавну програму збереження лісів, що включає розширення повноважень лісової охорони і заборону експорту круглого лісу і пиломатеріалів. Також, за їхніми словами, рівень лісистості в Україні треба довести хоча б до 20 %. Зараз він становить 15 %.

"Якщо влада не розуміє чи не хоче розуміти масштабів загрози, яку несе в собі безконтрольне знищення лісів, тоді громадськість повинна сама стати на захист своєї ж безпеки і змусити народних обранців припинити вирубку українських лісів", – підсумовує Ігор Шевченко.

Gazeta.ua
Зараз ви читаєте новину «Тимошенко просять захистити ліс». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі