Ексклюзиви
четвер, 28 червня 2007 12:32

Тіла терористів можна не видавати родичам - рішення КС Росії

Конституційний суд Російської Федерації визнав законною відмови видавати тіла терористів їх родичам для поховання.

Суд визнав норми федерального закону "Про похоронну справу" такими, що не суперечать російській конституції. Рішення КС РФ, як відмічено в постанові, "оскарженню не підлягає" і "вступає в силу негайно".

З скаргою до суду звернулися Олена Кармова і Кунак Гузєєв, сини яких були убиті під час спецоперації в Нальчику в жовтні 2005 року.

Вони вимагали перевірити конституційність закону, згідно з яким тіла терористів родичам для поховання не видаються, а місце поховання не повідомляється.

На їх думку, цей закон порушує право на свободу релігії, яке, за їх словами, включає можливість ховати рідних і близьких за релігійними канонами.

Заявники стверджували, що відмова у видачі тіл для поховання носить характер санкції, що накладається на злочинця, і є "позасудовою репресією", направленою на "колективне залякування і покарання" родичів терористів.

Представник Держдуми РФ в суді Олена Мізуліна стверджувала, що закон необхідний, щоб з убитих терористів не створювали образ мученників і не сприяли таким чином пропаганді ідеології тероризму.

Вона послалася на практику США, де терористів ховають в умовах строгої секретності, і Нідерландів, де тіла бойовиків не видають, якщо існує загроза пропаганди тероризму. Власті Німеччини також можуть затримати видачу тіл терористів на невизначений час, а в Іспанії цей термін обмежений двома роками.

Скарга Кармової і Гузєєва в КС РФ друга від батьків тих, хто був убитий під час нападу на Нальчику в жовтні 2005 року. Весною 2006 року суд відхилив першу скаргу, визнавши її недостатньо обгрунтованою, передає РИА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «Тіла терористів можна не видавати родичам - рішення КС Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути