понеділок, 10 березня 2008 14:05

Тибетські вигнанці почали 6-місячний марш проти влади Китаю

Кількасот тибетських вигнанців вийшли з Індії на шестимісячний марш на Тибет на знак протесту проти влади Китаю в цьому районі Гімалаїв.

В день 49-ї річниці невдалого тибетського повстання проти китайського владицтва учасників маршу напучував далай лама. Раніше духовний лідер Тибету заявив, що більше не виступає за незалежність Тибету і не закликає до бойкоту Пекінської Олімпіади.

Учасники акції говорять, що хочуть використати час до початку Олімпійських ігор в Пекіні для залучення уваги до проблеми Тибету.

"Це марш народу", - сказав один із координаторів акції Лобсанг Йеши в інтерв"ю Associated Press. "Цей марш міг би стати найбільшим з наших акцій протесту з 1959 року. Ми сповнені рішучості повернутися додому і ніхто нам у цьому не перешкодить", - сказав він.

За словами організаторів маршу, вони представляють інтереси десятків тисяч тибетських вигнанців.

Як очікується, в понеділок далай лама виступить із промовою, присвяченою 49-ї річниці тибетського повстання, в якій закликатиме владу Китаю дати громадянам більше прав і свобод. Спостерігачі зазначають, у рік початку Олімпійських ігор цей заклик Китай чутиме ще багато разів.

Проте Пекін поки не збирається пом"якшувати свої позиції щодо багатьох питань, які викликають критику Заходу.

Днями китайська влада заявила про намір посилити контроль за поведінкою іноземних артистів, які приїздять до країни на гастролі. Приводом для цього став концерт співачки Бьорк, яка під час виконання пісні Declare Independence вигукувала: "Тибет! Тибет!", повідомляє Би-би-си.

Зараз ви читаєте новину «Тибетські вигнанці почали 6-місячний марш проти влади Китаю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі