понеділок, 02 грудня 2013 04:10

"Ти ще не поставив ялинку? Тоді "Беркут" іде до тебе!" - у Вінниці створили два Євромайдани
10

Фото: Фото: Тетяна Щербатюк

1 грудня у Вінниці відбулися одразу два Євромайдани. Один розташувався на звичайному місці – на площі Театральній. Другий відкрився на Європейській площі, яка отримала свою назву 28 листопада.

О 12.00 на Театральній зібралось більше тисячі вінничан. Усі обурювались діями "Беркуту" зранку 30 листопада.

Вінничанин Петро Подкалюка був вражений переглядом новин.

"В мене як камінь отут в серці сів, коли побачив, як цих бідних дітей за волосся тягають, кидають, б'ють. Ми живемо в бандитській країні. Хто ще сумнівався, то тепер повірив. Те, що діти перші за нас вийшли – нам стид і позор!" - розхвилювався він.

А Галина Олійник зізналась, що цілий день проплакала.

"Тільки передають новини і показують те відео, я в плач. Це ж якими звірюками треба бути, щоб бити беззахисних діток. Вони кричать, щоб порятували, а ті в чорному по них луплять. Наче то не живі люди, а ляльки", - на очах жінки знову з'являються сльози.

Вінничани тримали плакати "Вінниця – це Європа", "Україна-ЄС, владу – геть!", "Ти ще не поставив ялинку? Тоді "Беркут" іде до тебе!".

Спікери наголосили про прийняття резолюції, в якій вони будуть вимагати відставки уряду та імпічменту президента.

О 14.00 на площу Європейську прийшли міський голова Володимир Гройсман, деякі депутати міськради та керівники підрозділів. Загалом зібралось близько 300 людей. Присутні кілька десятків студентів запропонували перейти на площу Театральну та запросити мітингувальників сюди.

На Театральній мер звернувся до вінничан, щоб ті переходили на Європейську площу. Адже там є обладнаний пункт обігріву, де можна скуштувати чаю та печива. А також стоять біотуалети.

Представники "Свободи" знову запитали міського голову, чому пам'ятник Шевченку досі не встановили на Театральній, і почали скандувати "Ганьба!" . Але частина мітингувальників з Театральної вирушила до Європейської площі.

"Тут більш ідейні зібрались. Говорять про правду, про ненависть до влади. Наш Євромайдан цілодобово працює ще з 22 листопада. Хлопці тут мерзнуть і вдень, і вночі. А вони тільки прийшли і зразу хочуть нас чаями до себе заманити", - зауважив студент Микола.

На Європейській площі бажаючі могли долучитись до малювання плакату "З Європою та Без Європи", де половина нагадувала сонячний день, а друга – похмурий.

"Я засуджую застосування сили проти тих, хто мирно висловлював свою позицію. Винні у цьому мають бути покарані. Зі свого боку я хочу запевнити, що зроблю все від мене належне, щоб нічого подібного ніколи не відбулось у Вінниці. Наші міліціонери не будуть піднімати кийки на мирних людей", - запевнив мер.

Також міський голова пообіцяв студентам, що допоможе, якщо у вузах їх захочуть покарати за участь у мітингах.

Близько 18-ї на площі Театральній знову зійшлись багаточисельні мітингувальники. Повз них проїхало більше 30 автомобілів з прапорами України та Євросоюзу. Гучними клаксонами вони повідомляли про свою підтримку.

Зараз ви читаєте новину «"Ти ще не поставив ялинку? Тоді "Беркут" іде до тебе!" - у Вінниці створили два Євромайдани». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі