середа, 22 серпня 2007 12:35

The Guardian: МАКС - мілітаристська експансія Росії

Виступ президента Володимира Путіна на відкритті МАКС-2007, в ході якого він оголосив про плани повернути лідируючі позиції на ринку військової авіації і модернізувати оборонний потенціал країни, можна розцінювати як чергове свідоцтво мілітаристській експансії Росії, пише в середу британська газета The Guardian.

Заява Путіна про те, що "Росія, у якої з"явилися сьогодні нові економічні можливості, найпильнішу увагу приділяє високим технологіям" у тому числі і у сфері оборони послідувало незабаром після оголошення про відновлення регулярного бойового чергування стратегічної авіації. Російські стратегічні бомбардувальники, здатні нести ракети з ядерними зрядамі, вперше з 1992 року стали здійснювати польоти в безпосередній близькості від військових баз країн-членів НАТО.

Ці кроки Росія робить на тлі охолодження відносин із Заходом, що стосується, в першу чергу, питання розміщення компонентів ПРО США в країнах Східної Європи. Так у вівторок начальник Генерального штабу Озброєних сил Росії Юрій Балуєвський в ході зустрічі з делегацією Міноборони Чехії підкреслив, що цій країні не варто "здійснювати велику помилку" і давати згоду на розміщення американського радара на своїй території. Балуєвський запропонував Чехії почекати, поки не закінчиться президентський термін Джорджа Буша, і лише потім вирішувати це питання.

Британські ЗМІ в середу, кажучи про "військову експансію" Росії, пишуть про черговий епізод появи літаків російської стратегічної авіації в безпосередній близькості від меж Великобританії. Міністерство оборони Великобританії повідомило, що 17 серпня над північною Атлантикою біля меж британського повітряного простору були знов відмічений російські літаки Ту-95, що йдуть на великій висоті. Під час польоту біля британських меж, пише The Daily Mail, Ту-95 супроводжували винищувачі Tornado з бази ВВС Лімінг в Йоркширі, озброєні ракетами повітря-повітря. З початку 2007 року це вже як мінімум третій раз, коли російські військові літаки здійснюють польоти біля кордонів Великобританії, відзначає видання The Guardian.

Зараз ви читаєте новину «The Guardian: МАКС - мілітаристська експансія Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі