вівторок, 12 лютого 2008 13:29

Тернопільщина потерпає від нашестя щурів

Головний державний санітарний лікар Тернопільської області Степан Дністрян занепокоєний різким зростанням чисельності гризунів, що може призвести до збільшення кількості випадків особливо небезпечних інфекційних хвороб людини, які переносяться гризунами.

За словами головного санітарного лікаря, зараз чисельність гризунів на території Тернопільської області значно перевищує епідеміологічний показник.

На відкритих територіях їх чисельність становить 16, а в населених пунктах - 5,9 особин на 1000 квадратних метрів площі, в той час як епідеміологічно безпечний поріг становить 0,5 особин на 1000 квадратних метрів площі.

Подальше збільшення чисельності гризунів в населених пунктах призведе до зростання кількості випадків особливо небезпечних інфекційних хвороб людини, які переносяться гризунами.

За 2007 рік в області зареєстровано 30 випадків захворювання людей на лептоспіроз (6 - із смертельним наслідком) та 70 випадків сказу серед тварин.

Основною причиною зростання чисельності гризунів є відсутність системної роботи з регулювання їх чисельності на об"єктах житлово-комунального господарства, торгівлі, громадського харчування, харчової промисловості та об"єктах бюджетної сфери, заявляє лікар.

За останні 10 років площа, охоплена дератизацією, скоротилася більш ніж втричі, не проводиться суцільна дератизація на територіях населених пунктів.

З метою профілактики захворювань населення області зооносними інфекційними хворобами головний державний санітарний лікар області видав постанову "Про заходи боротьби з гризунами та профілактики природно-вогнищевих, особливо небезпечних інфекційних хвороб в Тернопільській області", якою зобов"язав керівників суб"єктів господарювання, що здійснюють господарську діяльність на території області, забезпечити проведення планових дератизаційних, дезінсекційних та дезінфекційних робіт на власних чи орендованих об"єктах, територіях та площах, повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «Тернопільщина потерпає від нашестя щурів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі