четвер, 20 червня 2019 15:19

Тепер буде 3 церкви: що вирішили на "соборі" Філарета
2

На Помісному соборі почесного Патріарха Філарета прийняли рішення щодо "неправомірного скасування УПЦ (КП)".

У документі йдеться про те, що Помісний собор скасовує постанову про ліквідацію УПЦ (КП) на вимогу Вселенського патріарха Варфоломія. А без ліквідації не могло бути Об'єднавчого собору і надання томосу про автокефалію, пише Апостроф.

Також зазначається, що главою УПЦ (КП) продовжує бути Патріарх Філарет, обраний таким "довічно".

Окрім того, у документі є такі постанови:

- УПЦ (КП) продовжує бути власником усіх грошей і всього майна, придбаного раніше за свій рахунок;

- монастирі: Михайлівський Золотоверхий, Феодосіївский, Видубицький Михайлівський, Миколаївський і Богуславський, як і всі парафії Києва, належать управлінню Київської патріархії. А також Київська Православна богословська академія, заснована Філаретом;

- томос про автокефалію УПЦ не відповідає статусу автокефальних церков, тому ставить її у залежність від Константинополя. Також представників УПЦ (КП) не задовольняє його зміст.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У ПЦУ роз'яснили ситуацію зі з'їздом Філарета

"Це не розкол. Ми функціонуємо з 1992 року, а ПЦУ – з 2018-го. То хто від кого відколовся", - сказав Філарет після засідання "собору". Про це інформує Українська правда.

За його словами, тепер в Україні існуватиме 3 церкви: УПЦ Московського патріархату, ПЦУ на чолі з митрополитом Епіфанієм і УПЦ Київського патріархату.

"Якщо вони (служителі ПЦУ. – Gazeta.ua.) захочуть, ми приймемо їх назад", - заявив Філарет.

На запитання, чи вважає він нормальним, що троє архієреїв скасували рішення про ліквідацію КП перед Об'єднавчим собором 15 грудня, за яке голосували 40 митрополитів, архієпископів і єпископів, Філарет відповів:

"Нормально. Бо сила не в більшості, а в правді. Якби рахували більшість, то правда була б у Московського патріархату, у нього більше єпископів".

У документі сказано, що Томос про автокефалію УПЦ не відповідає статусу автокефальних Церков, тому ставить її в залежність від Константинополя.
У документі сказано, що Томос про автокефалію УПЦ не відповідає статусу автокефальних Церков, тому ставить її в залежність від Константинополя.

Українська православна церква подала позов до Окружного адміністративного суду проти Міністерства культури через "незаконну" реєстрацію Православної церкви України.

Зараз ви читаєте новину «Тепер буде 3 церкви: що вирішили на "соборі" Філарета». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі